Kategórie
O politike

Odhalenie: prokremeľské hoaxy sa na Slovensko dostávajú veľmi rýchlo

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj publikoval video z návštevy nemocnice.

V tejto súvislosti sa začali šíriť informácie, že vo videu sa objavila zdravotná sestra, ktorá zomrela krátko po začiatku vojny, a teda celé video vzniklo dávno a nedokazuje, že Zelenskyj je stále v Kyjeve.

Toto tvrdenie začali šíriť prokremeľské zdroje. V čase, keď ešte nebolo masovo rozšírené, rozhodli sme sa spraviť malý experiment. Kolegov na stránke Polícia Slovenskej republiky sme poprosili, aby publikovali video Zelenského. Následne sme sledovali komentáre pod videom a zostali sme prekvapení – prokremeľské tvrdenia sa začali objavovať už aj tam.

Cesta hoaxu na Slovensko

  1. Primárny prokremeľský zdroj

Účet prokremeľskej novinárky na Twitteri pod názvom „Maria Dubovikova“ uverejnil hore uvedené konštatovanie ako prvý. Pridal informáciu, že Zelenskyj ocenil zabitú zdravotnú sestru po jej smrti – táto informácia je pravdivá. Účet však tvrdil, že celé video bolo nahraté ešte vo februári, lebo na záberoch je dnes už mŕtva sestrička.

Ide o konto, ktoré je na Twitteri overené, teda malo by požívať určitú vážnosť. Jeho status sa začal šíriť veľmi rýchlo.

Odkaz: Maria Dubovikova.

  1. Rozposlanie na Telegram

Konštatovanie o „dávno“ nahranom videu sa začalo šíriť na ruskom Telegrame, kde neexistuje žiadna regulácia. Odtiaľ sa pravdepodobne veľmi rýchlo dostalo do slovenskej časti Telegramu. Pozri komentáre pod týmto príspevkom.

  1. Prvé lastovičky na slovenskom Facebooku

Prevzatý hoax z Ruska začali šíriť hoaxeri aj na slovenskom Facebooku, objavili sa priamo pod statusom polície, ktorá šírila Zelenského video.

  1. Hoax šíri aj dvorný kremeľský trol „Janka Smejko“

Odkaz: Janka Smejko.

Polícia ho zaradila už začiatkom vojny na zoznam trollov.

Prečo ide o hoax?

Prezidenta Zelenského naozaj počas návštevy nemocnice sprevádzala na krátko ostrihaná blondínka. Rovnaký účes mala zabitá zdravotná sestra. Ide však o dve rozdielne osoby.

Prezidenta Zelenského v skutočnosti sprevádzala Tetyana Ostashchenko, jedna z vedúcich žien v ukrajinskej armáde. Tetyana Ostashchenko sa stala vôbec prvou ženou na vysokom poste v miestnej armáde, o čom masmédiá informovali už v roku 2021. Na odkazoch dole nájdete aj fotografie z návštevy nemocnice, kde je Tetyana Ostashchenko:

A woman was appointed commander in the Ukrainian army for the first time
President Zelensky visits wounded soldiers in the hospital and presents medals for bravery to boost morale
Tetiana Mykolaivna Ostashchenko

Primárny prokremeľský zdroj, „novinárka z Twitteru“, hoax už zmazala, a to bez akéhokoľvek vysvetlenia. Domácu úlohu si splnila, vytvorila a vypustila hoax do sveta, ten už si bude žiť svojím životom a v mysliach mnohých ľudí napácha nezvratné škody.

Závery

Prokremeľská propaganda je veľmi rýchla, reaguje operatívne a pohotovo. Dokáže spochybňovať čokoľvek.

Hoaxy sú hlavne tvorené primárnymi zdrojmi, ktoré majú priame väzby na Kremeľ. Ich úlohou je využiť potenciál ich veľkého publika a dostať ich ďalej. Potom hoax zmažú a tvária sa, akoby sa nič nestalo.

Prokremeľské hoaxy sa vedia expresne dostať aj medzi slovenské publikum. Najlepším dôkazom sú reakcie niektorých občanov pod statusom polície.

Úloha tohto hoaxu bola v priamej dezinformačnej línii Kremľa – vykresliť prezidenta Zelenského ako „zbabelca“, ktorý nie je v Kyjeve, ktorý sa niekde schováva a ktorý používa dávno nakrútené video, aby oklamal celý svet.

Pokiaľ nebudeme ako národ držať spolu, neubránime sa dezinformačným operáciám z Kremľa, ktoré sa dotýkajú každej možnej témy, vznikne chaos, rozvrat a bude ohrozená bezpečnosť SR.

Archív:

Maria Dubovikova
Maria Dubovikova.
Janka Smejko
Janka Smejko.

Zdroj: Hoaxy a podvody – Polícia SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *