Kategórie
Tlačové správy

Východnú hranicu musíme pripraviť na väčšie počty prichádzajúcich

Včera som bol opäť na hraničnom priechode Vyšné Nemecké.

Eduard Heger na hraničnom priechode Vyšné Nemecké
Eduard Heger na hraničnom priechode Vyšné Nemecké.

Je pre mňa priorita, aby Slovensko zvládlo príchod ľudí utekajúcich pred vojnou. Žiaľ, nikto nečakal, že sa dožijeme krízy takéhoto rozsahu. Pri utečeneckej kríze v roku 2015, prišlo do Európy vyše 2 milióny ľudí za 2 roky. Dnes sme v situácii, že vyše 2 milióny ľudí prišlo za 2 týždne. Náš štát do infraštruktúry ani výcviku ľudí na východnej hranici roky neinvestoval. Mnohé veci preto nastavujeme doslova za pochodu.

Spoločne s Romanom Mikulcom – ministrom vnútra SR sme hovorili osobne s primátormi a starostami okolitých miest a obcí a následne sme mali videohovor so zástupcami všetkých samospráv. Je dôležité postupovať systematicky a zjednotene. Očakávame, že ľudí, ktorí budú buď cez Slovensko prechádzať alebo u nás hľadať trvalé útočisko, bude pribúdať a treba sa na to pripraviť. Všetkých som ubezpečil, že môžeme rátať s maximálnou podporou EÚ a mnohé náklady financovať z eurofondov.

Navštívil som aj Centrum prvého kontaktu v Košiciach, kde prichádzajúcim poskytnú starostlivosť a pomôžu im buď pokračovať v ceste alebo ako postupovať v prípade záujme zostať na Slovensku.

Som úprimne vďačný za každú pomoc, ktorú štát od dobrovoľníkov, cirkvi a mimovládok dostáva. Moja vďaka patrí aj policajtom, hasičom, colníkom, záchranárom, pracovníkom civilnej ochrany a prednostom, ktorí bez patričného výcviku dávajú do tejto služby srdce. Slovensko túto migračnú vlnu pomerne dobre zvláda práve skrz vaše nasadenie a obetu.

Aj po tejto návšteve si uvedomujem ako dôležitá je spolupráca, pokora a obeta.


Pozri: Eduard Heger – predseda vlády SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *