Kategórie
Osobné

„Nejaký pubertiak ma tu nebude poučovať!“

Možno to poznáte – vypätá diskusia nad chúlostivou (a často výbušnou) témou (politika/história, COVID-19, náboženstvo, klimatické zmeny…), či zložité obchodné rokovanie. Nervy na pochode, koktail emócií, krvný tlak stúpa. Pokiaľ sa vám darí faktickými argumentmi tlačiť oponenta „do kúta“, veľa možností k riešeniu tejto šachovej partie mu neostáva.

Argumentum ad hominem

Buď bude rozumný on alebo vy a dáte si včas pauzu (napr. k zdokladovaniu chýbajúcich informácií a podkladov pre ďalšiu argumentáciu) alebo sa vás pokúsi váš oponent z ďalšej diskusie jednoducho vyradiť nejakou „podpásovkou“.

Tzv. argumentačných faulov je mnoho a medzi tie úplne najčastejšie využívané (a zákerné) patrí „Argumentum ad hominem“ – čiže „argument k človeku – útok na osobu“. Je to vcelku prostý faul a zvládne ho teda i úplný hlupák. Inteligentní ľudia ho tiež veľmi radi používajú, ale často o poznanie rafinovanejšie (napr. formou bonmotov).

Princíp je veľmi jednoduchý – vyberte si nejakú vlastnosť oponenta, o ktorej si myslíte, že sa kvôli nej nemôže diskusie s vami zúčastniť alebo jeho argumenty nemajú pre vás primeranú (rozumej „žiadnu“) váhu. Bežne ide o vek, pohlavie, povolanie, vzdelanie, politickú príslušnosť, vzhľad, štýl rozprávania a pod. – fantázii sa medze nekladú.

No, a potom už len vyrazte do protiútoku a svojho soka odrazte celkom irelevantnou poznámkou a víťazne „odkráčajte stredom sály“ – alebo mu zablokujte profil, aby nemohol reagovať. Hotovo. „Victory is yours!“

No, jasne – slovami Mirka Dušína:

„Je to veľmi nečestné a nešportové. Pocit výhry nad oponentom je navyše iluzórny, nie faktický. Žiaľ v čase, v ktorom bežne víťazia emócie nad faktmi, ide často o vysoko ‚efektívnu‘ stratégiu. Najmä potom v dave (skupine), ktorá je vám názorovo naklonená (napr. voliči), nemá protistrana prakticky možnosť sa úspešne brániť.“

Čo teda s tým? Obrana neostáva vždy ľahká. Pokiaľ nejde o „smrteľnú urážku“, najlepšie je nepristúpiť na túto hru, nenechať sa rozhodiť, držať sa témy a podobné invektívy jednoducho ignorovať alebo skúsiť vtipne (ale slušne) glosovať. Pokiaľ sa však výroky o vás dostávajú za hranicu slušného správania, potom je potrebné rýchlo zvážiť, či s týmto človekom vôbec diskutovať (diskutovať chceme alebo musíme). Niekedy pomôže sa ihneď asertívne ohradiť, inokedy, žiaľ, neostáva, než celú diskusiu ukončiť v duchu „múdrejší ustúpi“.


Thinking4Life – naším cieľom sú vzdelávacie aktivity a školenia v oblasti kritického a analytického myslenia, metód pre riešenie komplexných problémov a argumentačných schopností.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *