Kategórie
Tlačové správy

Ušetrite ľahko na nákladoch na vykurovanie

Ceny zemného plynu i elektriny v Európe atakovali maximá a vzhľadom ku geopolitickej situácii vo svete nemožno očakávať, že v dohľadnom čase získame vykurovanie domácnosti za priaznivejších podmienok.

Skôr než sa pustíte do hľadania alternatívnych zdrojov alebo zatepľovania za státisíce korún (prípadne tisícky eur), skúste menšie zmeny, vďaka ktorým rýchlo a významne ušetríte už dnes.

S nastavením teploty v našich domácnostiach si až doposiaľ vzhľadom k cenovo dostupným energiám nikto príliš hlavu nelámal. Mnoho cudzincov si všímalo, že naše domácnosti sú prekúrené. Udržiavať tzv. trenírkovú teplotu v byte počas zimných mesiacov však vyjde pri súčasných cenách veľmi draho, a tak neostáva než veľmi rýchlo otočiť termostatom doľava a trochu lepšie sa obliecť.

„Aby sa spotreba odrazila vo výške platieb za energie, môžeme začať práve pri vykurovaní a znížiť teplotu v domácnosti,“ uviedla riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest Eduarda Hekšová.

Pokiaľ znížite teplotu v byte o jediný stupeň, klesne spotreba energie až o 6 percent. Za dostatočnú teplotu sa považuje 20 °Celzia v obývačke a 17 °C v spálni. Odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie hovorí o 18 stupňoch, ako o minimálnej teplote v obývačke. Napríklad obyvatelia Spojeného kráľovstva alebo Japonska majú tepelný komfort v domácnostiach ale ešte o niečo nižší.

Okrem zníženia teploty v miestnostiach, kde sa zvyčajne nezdržujete, možno plytvaniu predísť i správnym vetraním.

„Než mať dlhší čas otvorené okno na spôsob ventilácie, je efektívnejšie vypnúť radiátory a krátko a intenzívne vyvetrať. Nie je ale dobré ochladzovať miestnosti príliš, pretože opätovné vyhrievanie bude vyžadovať viac energie,“ vysvetľuje Hekšová.

Radiátory by nemali byť zakryté nábytkom ani záclonami alebo závesmi. Vyplatí sa tiež medzi stenu a radiátor umiestniť špeciálnu izolačnú fóliu, ktorá bude teplo odrážať späť do miestnosti, namiesto toho, aby energia unikala von.

Jednoduché a úsporné opatrenie môžeme ale ľahko zaviesť i v kuchyni. Stačí napríklad používať pri varení vrchnák, čím významne skrátite čas varenia a ušetríte až 50 percent energie. Veľkým stratám možno zamedziť používaním správnej veľkosti platničky, a tiež pri varení viac plánovať. Prečo neupiecť naraz viac jedál, keď teplovzdušná rúra rozvádza teplo rovnomerne po celej rúre? Mnoho energie sa ušetrí tiež tým, že krátko pred dokončením necháte jedlo tzv. dôjsť vo vypnutej chladnúcej rúre, či na platničke.

Najviac elektrickej energie v domácnosti ale spotrebuje chladnička. Je to až 20 percent z celkovej spotreby elektriny, a preto sa vyplatí skontrolovať, či nie je umiestnená v blízkosti zdrojov tepla a či jej zadná časť má dostatočný odstup od steny. Výrobcovia odporúčajú ponechať medzeru 5 až 10 centimetrov. Neskôr spoznáte na svojej peňaženke i zmenu nastavenia teploty. V chladiacej časti nie je potrebná teplota nižšia než 5 °Celzia, v mraziacej stačí nastaviť hodnotu −18 stupňov. Tieto a celý rad ďalších overených tipov k šetreniu energií pripravil dTest v rámci projektu STEP, ktorý sa venuje poradenstvu v oblasti ohrozenia energetickou chudobou a efektívneho využívania energií.


Autor: dTest.

Jedna odpoveď na “Ušetrite ľahko na nákladoch na vykurovanie”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *