Kategórie
Tlačové správy

Market Finesse, číslo 2, február 2022

Ceny elektriny neporastú, zato narastú väčšie problémy.

Market Finesse

Milí priatelia,
radšej desať covidových pandémií než jednu vojnu, hovorím cez plece kolegom pri písaní tohto textu. Vojna je najväčšie zlo, ktoré nemá víťazov. Na ďalšej strane si môžete prečítať celý text vyhlásenia, ktoré sme uverejnili v našom pravidelnom piatkovom newsletteri pre odberateľov Týždeň s INESS hneď po vypuknutí ruského útoku na Ukrajinu.

Proti Putinovi sa spája v nevídane ráznom tempe celý svet. Od politikov cez firmy, jednotlivcov, až po hakerov. Pri medzinárodnej koordinácii to bez zapojenia aj našich politikov pochopiteľne nejde.

Na Slovensku zažívame asi najväčšiu akciu spolupatričnosti a vzájomnej pomoci v dejinách samostatného Slovenska. Finančné zbierky, materiálna pomoc, ubytovanie utečencov, pomoc na hraniciach, množstvo z toho sa deje na úrovni jednotlivcov, komunít, firiem, samospráv, cirkví či charity paralelne popri aktivite štátu.

Ekonomické dopady vojny a sankcií voči ruskému agresorovi budú mať samozrejme dopad aj na životy nás, obyvateľov krajín Európskej únie, (zatiaľ) priamo nezasiahnutej vojnovým konfliktom. Je načim predpokladať znovuzrodenie ekonomických javov, na ktoré sme v pohodlí uplynulých dekád zabudli. Dôležité bude, aby vláda reagovala neunáhlene a s rozvahou.

Proti zbrklosti vyzývame aj pri reakcii voči rastúcim cenám. Vo viacerých textoch v tomto čísle píšeme o tom, že najškodlivejším scenárom reakcie na infláciu sú cenové regulácie. Tie nevyhnutne vedú k nedostatkom a zníženiu kvality tovarov či služieb. Jednou z príčin inflácie je aj nárast množstva novovytvorených peňazí Európskou centrálnou bankou, a ak banka peniaze z obehu nestiahne, musia sa do ekonomiky vstrebať cez rast cien. Regulácia cien tento proces nezastaví, iba ešte viac naruší proces alokácie kapitálu v ekonomike, domotivuje investície a oddiali nájdenie novej rovnováhy medzi dopytom a ponukou.

S reguláciou ceny máme na Slovensku čerstvú skúsenosť. Vláda „sa dohodla“ so Slovenskými elektrárňami (SE) na zafixovaní ceny elektriny pre domácnosti na 2 roky. K „dohode“ došlo expresne rýchlo, krátko predtým im totiž vláda priložila na krk nôž v podobe „alternatívy“ zavedenia novej špeciálnej dane určenej len na SE. Vypočujte si náš podcast INESS na DNES #70: Ceny elektriny neporastú, zato narastú väčšie problémy, prečo je to veľmi zlý signál pre celý podnikateľský sektor na Slovensku a ako môžu reagovať zahraniční investori. Žiadna z firiem totiž oddnes nemá istotu, že práve ona nebude ďalšou na muške vlády.

Bryan Caplan

V smršti zlých správ ostatných týždňov však máme aj niekoľko dobrých: v utorok 22. marca 2022 vystúpi na pozvanie INESS v Bratislave s verejnou prednáškou Bryan Caplan, svetoznámy profesor ekonómie a autor mnohých bestsellerov, ktoré v preklade vyšli aj u nás (snáď najznámejší je Mýtus racionálneho voliča). V jednom z nich hľadá odpovede na otázku prečo je vyššie školstvo hlavne o tituloch a menej o vzdelávaní (Proces proti vzdelávaniu: Prečo je školstvo stratou času a peňazí). Jeho bratislavská prednáška bude presne na túto tému. Nenechajte si ju ujsť!

Počas ostatných týždňov tiež prebehli krajské kolá piateho ročníka Ekonomickej olympiády. Zanedlho budeme poznať 50-tku účastníkov celoslovenského finále.

Prajem vám všetkým inšpiratívne čítanie a dovidenia na Caplanovej prednáške,
Richard Ďurana.

Pozri: Market Finesse, ročník 17, číslo 2.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *