Kategórie
Tlačové správy

Študenti vysvetlia spolužiakom, že online hry neprinášajú len zábavu

Tento rok vstupuje už do 14. ročníka turnaj Spotreba pre život, v ktorom študenti súťažia v tvorbe vzorového vydania spotrebiteľského časopisu pre mládež.

Spotreba pre život

Tohoročná téma je mladším ročníkom veľmi blízka. Študenti totiž budú preukazovať svoju kreativitu a znalosti v oblasti online hier, a to najmä z pohľadu všetkých obmedzení a rizík, ktoré na nich v tomto špecifickom prostredí číha. Víťazné tímy sa za odmenu pozrú do sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Súťaž vyhlasuje spotrebiteľská organizácia dTest.

Kto sa hraje, nehnevá. Táto okrídlená fráza prestala platiť od doby, keď sa počítačové hry presunuli na internet, prepojili obrovské množstvo ľudí a odštartovali rast vývojárskych spoločností s miliardovými ziskmi. Také prostredie zákonite prilákalo hráčov, ktorých úmysly nie sú vždy úplne čisté.

„V rámci spracovávaného súťažného časopisu by študenti mali vysvetliť, aké obmedzenia z pohľadu veku platia v oblasti online hier. Nie je totiž výnimkou, že deti vedia ovládať jednoduché obrázkové hry na tablete skôr, než sa naučia hovoriť,“ uvádza Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest.

Herný priemysel ako nový fenomén zaberá v spoločnosti pozíciu, ktorá predtým náležala najmä profesionálnemu športu. Organizujú sa veľké turnaje, kde profesionálni hráči získavajú veľmi zaujímavé finančné odmeny. S financiami je online hranie spojené ale na všetkých úrovniach. V rámci spracovávaného súťažného časopisu sa študenti môžu venovať okrem iného oblasti samotných nákupov hier na internete i ďalším platbám, ku ktorým sú hráči v zápale boja veľmi často vyzývaní. Súťažiaci sa môžu tiež zamerať na to, ako majú prevádzkovatelia herných serverov ošetrenú identitu jednotlivých hráčov.

„Je pravidlom, že účastníci online herného súperenia nevystupujú pod svojím skutočným menom, ale navzájom môžu bez obmedzenia komunikovať. Následný kontakt hráčov mimo online svet môže skrývať celý rad nepríjemných prekvapení,“ dodala Hekšová.

Súťaž Spotreba pre život vyhlasuje dTest pre študentov gymnázií a stredných škôl, vyšších odborných škol a žiakov odborných učilíšť, môžu sa jej ale zúčastniť samostatne i študenti a žiaci zapojení do rôznych foriem mimoškolských odborných aktivít. Každý súťažný kolektív reprezentuje trojčlenný redakčný tím a koordinátor z radu dospelých.

Súťaží sa v tvorbe vzorového vydania spotrebiteľského časopisu pre mládež.

„Študenti v ňom zúžitkujú vlastné skúsenosti s danou témou, môžu tiež spracovať porovnanie poskytovaných služieb. Súťažný časopis má mať v tlačenej podobe formát A4, osem až dvanásť očíslovaných strán obsahu a štyri strany samostatné obálky,“ opisuje Eduarda Hekšová.

Spracované časopisy môžu súťažné tímy zasielať až do konca mája tohto roku. Potom odborná porota vyberie päť súťažných časopisov, ktorých autori obdržia vecné ceny venované vyhlasovateľom súťaže. Prvé tri kolektívy získajú spolu so svojimi koordinátormi ako odmenu zájazd do sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Každá zúčastnená škola obdrží zadarmo predplatné tlačenej verzie časopisu dTest pre následujúci školský rok.

dTest vyhlasuje tohoročný ročník súťaže pod záštitou Ministerstva priemyslu a obchodu Českej republiky, Českého telekomunikačného úradu a kvestora Európskeho parlamentu Marcela Kolaju. Viac informácií o súťaži nájdete na stránke Spotreba pre život.


Autor: dTest.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *