Kategórie
Humanistická pomoc Humanizmus

Pomoc Ukrajine

Ak chcete poskytnúť pomoc, prípadne ak ste Ukrajinka/Ukrajinec a potrebujete pomoc, neváhajte napísať na e-mail pomocukrajine@pezinok.sk.

Pomoc Ukrajine

Som veľmi rád a chcem sa vám poďakovať, že naše mesto ako aj celé Slovensko zaplavila pozitívna energia, chuť pomáhať, empatia a solidarita. V rozhodujúcich situáciách vieme byť súdržní, láskaví a chceme pomáhať. Nie je to tak dávno, čo sme to dokázali pri rýchlom zomknutí počas pandémie. Je vidieť, že ľudia stoja na strane práva, civilizácie, ľudských životov a ich činy sú dnes veľmi silné. Tisíce pomáhajú priamo na hranici, alebo aspoň posielajú pomoc. Pezinok nie je výnimkou a potvrdzujú to ľudia, ktorí sa na nás obracajú a hľadajú spôsoby, ako ubytovať a pomôcť obyvateľom Ukrajiny, ktorí utekajú pred Putinovou vojnou.

Čo zatiaľ podniklo naše mesto a ako si vieme vzájomne pomôcť:
– vo štvrtok 24. 2. 2022 online konferencia Únie miest a prvé informácie pre primátorov, usmernenie
– vo štvrtok a v piatok sa zisťovali ubytovacie kapacity, systém CO, komunikovalo sa s okresným úradom, so súkromným sektorom a s neziskovým sektorom
– v piatok a dnes prebiehajú koordinačné porady mestského úradu k danej situácii a pomoci pre Ukrajinu, komunikuje sa so zástupcom komunity v Pezinku, s pánom Oleksii Huryn, ktorému patrí obrovská vďaka
– v nedeľu je zvolaná záverečná koordinačná porada k pomoci Ukrajine
– na pondelok je zvolaný Krízový štáb mesta Pezinok
– každú chvíľu očakávame ďalšiu koordináciu primátorov cez Úniu miest, aby sme aj túto situáciu ako samosprávy zvládli – ešte lepšie ako pandémiu

Pre zjednodušenie komunikácie sme vytvorili jeden e-mail: pomocukrajine@pezinok.sk. Písať naň môžete, ak chcete poskytnúť pomoc, a tiež ak ste Ukrajinka/Ukrajinec a potrebujete pomôcť.

Finančná pomoc pre Ukrajinu je vo forme zbierky na transparentný účet mesta Pezinok: SK91 0900 0000 0051 6124 5466, VS: 103, správa pre príjemcu: Ukrajina.

Získané financie budú prioritne použité na stravu, ubytovanie, zdravotnú starostlivosť.

V prípade, že sa nám spoločne podarí vyzbierať viac financií ako budeme potrebovať na Slovensku, využijeme ich na pomoc na Ukrajine, a to buď prostredníctvom Ukrajinského veľvyslanectva na Slovensku alebo overenej humanitárnej organizácie.

Na oveľa širšej úrovni bol vytvorený skvelý projekt, kde nájdete všetky aktuálne informácie: #KtoPomozeUkrajine

Pre osobnú koordináciu či pomoc:
Adriana Zahradníková, oddelenie sociálnej starostlivosti MsÚ Pezinok
tel. 0948 956 069
Oleksii Huryn, koordinátor pomoci pre Ukrajinu v Pezinku,
cukráreň Tasty, +421 2 3332 97 06

Ďakujeme všetkým, že opäť pomáhame spoločne.


Zdroj: Igor Hianik.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *