Kategórie
Tlačové správy

Vojna je stelesnením zla

Tento týždeň si budeme pamätať po celé naše životy.

INESS

Bezprostredne za hranicami Slovenska ruský agresor rozpútal vojnu proti Ukrajine, suverénnemu štátu. Celé generácie obyvateľov Slovenska, ale aj zvyšku EÚ, žili v iluzórnom presvedčení, že vojna stojí v rohu šachovnice dejín a je len nepríjemnou spomienkou na niečo neosobné a síce zlé, ale neurčité.

Včerajšok nám ukázal, ako fatálne sme sa napriek indíciám za uplynulých osem rokov mýlili. Konanie ruského prezidenta je zločin a v INESS ho rezolútne odsudzujeme. Vojna je vždy hra s negatívnym súčtom. Ako ekonómovia tiež vieme, že nikdy nemá skutočného víťaza. Poškodí všetky strany – porazeného aj dobyvateľa.

Ako ľudia vyjadrujeme solidaritu všetkým obyvateľom Ukrajiny a aj my vás vyzývame: pomôžte im. Možností je neúrekom, určite ste mnohé z nich videli. Ak nie, napíšte nám, poradíme vám.

Okrem priamej pomoci netreba zabúdať na tých, ktorí k nám pred vojnou utečú. My v INESS dlho presadzujeme zjednodušenie zamestnávania cudzincov. Veríme, že sa v tejto veci konečne podarí dosiahnuť rýchly progres, pretože toto je politika, ktorá pomôže vždy obom stranám.

Zároveň budeme politikov – slovenských aj európskych – upozorňovať, aby nekonali v panike. Rastúce ceny a nedostatok tovarov budú nevyhnutne v celej Európe sprievodným javom vojnového konfliktu na Ukrajine a ekonomických sankcií voči ruskému agresorovi. Poškodiť si hospodárstvo cenovými reguláciami, znárodňovaním a centrálnym plánovaním by bolo našou veľkou porážkou. Nedovoľme Rusku pripísať si na pažbu takýto víťazný vrub.

Putin svojím konaním demonštruje, že mu na mieri nezáleží. Pritom práve mier je esenciou slobodnej spoločnosti a prosperity.


Autor: INESS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *