Kategórie
Tlačové správy

Najviac zaujala záchrana školského sadu

Aj ďalším zeleným projektom verejnosť „odhlasovala“ viac peňazí.

Zelené oázy

Zelené oázy vyrastú tento rok na 25 miestach Slovenska. Postarajú sa o to komunity, ktorým záleží na krajine – na zadržiavaní vody v nej, menšej prašnosti, prirodzenom tieni a prostredí pre rôzne živočíchy. Víťazné projekty grantového programu Zelené oázy, ktoré získali od odbornej poroty priamu podporu, sú už známe. Od dneška poznáme aj výsledky hlasovania verejnosti.

Zelené oázy

V čase od 4. do 21. februára mala verejnosť možnosť zahlasovať a podporiť na webovej stránke Zelené oázy jeden z ôsmich projektov. Každý z nich bol zástupcom jedného kraja a každý hlas mu priniesol do rozpočtu viac finančných prostriedkov na realizáciu zeleného zámeru. Počas 18 dní podporilo Zelené oázy viac ako 5 600 hlasujúcich. Najviac hlasov (1 385) získal projekt Strednej odbornej školy technickej a agropotravinárskej v Rimavskej Sobote s názvom Zachráňme školský sad. Víťaz hlasovania vysadí v školskej záhrade 125 ovocných stromov. Stanú sa živou učebňou s prirodzeným tieňom, na jar s vôňou a v lete so šťavnatými plodmi čerešní a višní. Ovocné stromy pritiahnu viac života do školskej záhrady a prinesú radosť aj budúcim generáciám študentov školy.

Prostriedky z rozpočtu grantovej výzvy si rozdelí aj ďalších sedem projektov. K základnej sume 1 000 eur získajú podporu, ktorú si hlasovaním navýšili.

Výsledky hlasovania podľa počtu hlasov:

  • Zachráňme školský sad – Banskobystrický kraj – 1 385 hlasov
  • Posaď sa u nás a prejdi sa Titiho aradskou alejou – Košický kraj – 1 022 hlasov
  • Stromoradie spolupráce – Prešovský kraj – 884 hlasov
  • Z.E.M. – Zázračné Ekologické Miesto – Nitriansky kraj – 621 hlasov
  • Lipová alej pri Čepeňskom ramene – Trnavský kraj – 649 hlasov
  • Sad Lúčky – Trenčiansky kraj – 563 hlasov
  • Upgrade Cyklokuchynskej záhrady – Bratislavský kraj – 328 hlasov
  • Liptovské stromoradia – Žilinský kraj – 163 hlasov

Granty sú rozdané a od marca do konca októbra 2022 nasleduje fáza realizácie. Spolu 25 projektov, podporených grantom zo Zelených oáz, plánuje tento rok vysadiť viac ako 1 000 stromov, zvýšiť biodiverzitu krajiny, vytvoriť hniezdne možnosti pre vtáctvo či vytvoriť drobnochovy včelstiev a hydiny. Viac informácií o podporených projektoch nájdete na stránke www.oazy.sk.

„Vtiahnutím verejnosti do rozhodovania o finálnej výške podpory pre jednotlivé projekty dostávajú zelené zámery aj podporu lokálnych komunít a možno povedať, že aj vyššiu legitimitu. Nerozhodujeme len tak od stola, ako sa hovorí, ale ľudia si sami povedia, aký projekt preferujú a oceňujú,“ približuje Anton Molnár, riaditeľ Komunikácie spoločnosti Slovnaft, ktorá je dlhodobým partnerom programu Zelené oázy.

SLOVNAFT, a.s.

Grantový program nepretržite už 16 rokov finančne podporuje zmysluplnú výsadbu a ďalšie zelené riešenia. Grantový program Zelené oázy podporil od svojho vzniku 392 projektov po celom Slovensku a prerozdelil sumu 987 700 eur.

Pozri: Program Zelené oázy tento rok podporí 25 projektov na výsadbu drevín.


Autor: Nadácia Ekopolis.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *