Kategórie
Humanizmus Knihy Osobné

Hľadá sa mém

Súťaž.

Vyhlasujem súťaž.

Úlohou je nájsť pôvodný obrázok, podľa ktorého bol vytvorený tento memetický obrázok:

Humanizmus nie je náboženstvo

Kto do komentára napíše správny webový odkaz, na ktorom sa nachádza pôvodný obrázok, podľa ktorého som sa inšpiroval, bude zaradený do zlosovania o knihu Antológia moderného ateizmu, ktorú zostavili Adam Roman a Rastislav Škoda.

Antológia moderného ateizmu
Antológia moderného ateizmu.

Prečo je názov súťaže „Hľadá sa mém?“

Pretože myšlienka obsiahnutá v obrázku sa šíri medzi ľuďmi rôznymi spôsobmi ako mém.

Pri hľadaní sa zamerajte na to podstatné, čo sa určite nachádza aj na pôvodnom obrázku, a podľa toho reagujte. Možno nájdete iný obrázok, ako sme použili, ale to nevadí. Uznáva sa každá odpoveď, vlastne webový odkaz na obrázok, ktorý to hlavné má spoločné so súťažným obrázkom.

Som zvedavý, do akej miery dokážete nájsť obrázky, ktoré sú nositeľmi spoločných mémov. Niečo vás môže pomýliť, ale šikovní hľadači sa nedajú nachytať.

emotikon

Mém (z anglického meme, odvodený od memory gene) je v sociálnom a kultúrnom prostredí niečo podobné, ako je gén v biologickom prostredí. Mém je možno chápať ako ‚jednotku kultúrnej informácie‘, pre spôsob a druh poznávania a chovania sa, ktorý sa prenáša medzi ľuďmi vzájomnou komunikáciou. Teória, ktorá študuje mémy, sa nazýva memetika (z anglického slova memetics). Mém je nákazlivý vzor informácie, ktorý sa replikuje parazitickým infikovaním ľudských myslí a mení ich správanie, ktorým sa vzor prejavuje. Individuálne slogany, frázy, melódie, vynálezy, módne trendy, významné diela sú typické mémy. Nápad, alebo vzor nie je mém, pokiaľ sa na niekom nereplikuje, aby sa mohol šíriť ďalej. Každá znalosť, vedomosť je memetická.“

Súťaž trvá do 31. 11. 2022. V prípade, že nikto neuhádne, tak nevznikne dôvod udeliť cenu.

emotikon

Autor: Ján Parada.

7 odpovedí na “Hľadá sa mém”

Napríklad veta „Humanizmus nie je náboženstvo, je to osobný vzťah s realitou“ ešte nie je mém, pretože sa medzi ľuďmi nekopíruje, nešíri.

Zato „Boh je láska“ už je mém, pretože sa šíri takmer samovoľne medzi ľuďmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *