Kategórie
Tlačové správy

Sčítanie 2021 a jeho miesto v histórii Slovenska

Presne pred rokom – 15. 2. 2021 – sa začalo prvé elektronické online samosčítanie obyvateľov na Slovensku. Samotné SODB 2021 začalo omnoho skôr – 1. 6. 2020 sčítaním domov a bytov bez účasti obyvateľov, ale verejnosti utkvie v pamäti viac dátum 15. 2. 2021.

SODB 2021

Pri tejto príležitosti prinášame v spolupráci s RTVS premiéru dokumentu „Sčítanie 2021 a jeho miesto v histórii Slovenska“. Dokument je premiérovo do vysielania programového okruhu Dvojka zaradený v sobotu 19. 2. 2022 o 18.05 h.

Prvý deň (15. 2. 2021) sa elektronicky samosčítalo rekordných 600 000 obyvateľov. Slávnostne sa sčítala aj prezidentka SR pani Zuzana Čaputová. Sčítanie malo po 100 rokoch úplne novú formu. Bolo elektronické a integrované. Spájalo informácie zo zberu od obyvateľov s administratívnymi zdrojmi údajov. Obyvatelia sa sčítavali sami elektronicky a na vyplnenie online formulára používali svoj počítač, telefón alebo tablet. Mohli vyplniť formulár na stránke www.scitanie.sk alebo si stiahnuť mobilnú aplikáciu SODB 2021 v svojom mobilnom zariadení. Digitálne vylúčení obyvatelia, ktorí sa nevedeli a nemohli sčítať sami, mali k dispozícii následne asistované sčítanie. Sčítať sa im pomohli tisíce vyškolených stacionárnych a mobilných asistentov.

Prvé údaje zo SODB 2021 boli k dispozícii už v roku sčítania. Štatistický úrad SR odprezentoval prvé vybrané základné výsledky v decembri 2021. Dnes majú všetci obyvatelia bez rozdielu slobodný prístup k spracovaným a uverejneným údajom do úrovne svojich obcí na stránke www.scitanie.sk. Táto stránka sprevádza historický cenzus 2021 od jeho začiatku. Samozrejme neoddeliteľnú úlohu pri SODB 2021 mali aj slovenské masmédiá, ktoré o projekte informovali a prispeli tak k vysokému počtu online sčítaných obyvateľov. Aj touto cestou opäť úprimne ďakujeme.

Foto:

Prijatie u prezidentky
Prijatie u prezidentky.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Spolupracovníci pri sčítaní
Spolupracovníci pri sčítaní.

Zdroj fotografií: Prezidentský palác SR a Štatistický úrad SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *