Kategórie
Tlačové správy

Pavol MELCORE Červeniak: fARTctory: Decade(nce) of Drawing

Pozvánka na výstavu.

Pavol MELCORE Červeniak: fARTctory: Decade(nce) of Drawing

Kde: Campus Gallery, Park Komenského 7, areál TUKE, Košice
Kedy: Výstava trvá do 23. 2. 2022.

Sprístupnenie pre verejnosť vždy v pondelok a piatok v čase od 18.00 do 20.00.

Pavol MELCORE Červeniak
Pavol MELCORE Červeniak.

Autorský projekt fARTctory sa zameriava hlavne na oslavu kresby ako takej, ako média.

Zozbierané diela zosobňujú radosť z tvorby skrz jeden z najpodstatnejších spôsobov ľudského vyjadrenia – kresbu.

Keď bol autor dieťaťom, predstava, že existujú ľudia, ktorí sa nevenujú kresleniu bola pre neho znepokojivo šokujúca. Chlapec od začiatku považoval za samozrejmosť, že kreslenie je len ďalšou nevyhnutnosťou pre prežitie vo svete ľudí (rovnako ako učenie sa v škole, šport, domáce práce atď.).

Zrejme táto počiatočná neschopnosť predstaviť si svet bez kreslenia urobila z neho takého neúnavného kresliča…

Z výstavy
Z výstavy

Hlavnú časť prezentovaného materiálu tvorí dvanásť sketchbookov, ktoré autor denne používal, mapujúc takto v procese jeho tvorbu a záujmy v rokoch 2011 – 2021. Z každého sketchbooku bolo autorom vybraných desať najlepších kresieb, ktoré sú inštalované na stene (a aj na instagrame) do desiatich „chlievikov“.

Na výstave sú prítomní aj „diváci“ – Spectators – 24 objektov, ktoré dopĺňajú projekt fARTctory. Ideou je zamyslenie sa nad tradičným „rámcom“ umeleckého média, t. j. experimentovanie s ich veľkosťou, mierkou, skreslením, pomyselnými hranicami a špecifickou inštaláciou. Bytosti vytvorené z plátien, dosiek, palíc či drôtov fungujú v súčasnej atmosfére izolácie aj ako návštevníci výstavy, miesto je zaľudnené aspoň ARTificiálnym „životom“.

Posledným, čerstvo vyliahnutým prírastkom je kreodaktyl KREO (Creodactylus melcori), oživená skamenelina autorovho osobného praveku. Mýtus pterodaktyl ako symbol histórie, archeológie, kryptozoológie, fantasy, hier, skrátka všetkého, čo ho motivuje a inšpiruje. Po štvrťstoročí sa rozhodol vdýchnuť mu život. Keďže pozostáva hlavne z maliarskych paliet, plátna a papiera, živí sa iba tými najlepšími farbami. Tak ako si pes vyberá granule, kreodaktyl ohŕňa nos nad obyčajnými vodovkami.

Na záver výstavy v rámci takmer až zoologického eventu Kŕmenie kreodaktyla poskytneme návštevníkom možnosť priamo na mieste „nakŕmiť“ kreodaktyla – dotvoriť ho farbami, fixkami, štetcami, čímkoľvek čo bude po ruke. Okrem „obyčajných farieb“ je tu špecialita: najčiernejšia farba komerčne dostupná pre „obyčajných ľudí“. Je nám veľkou cťou poskytnúť návštevníkom výstavy profesionálnu čiernu farbu BLACK 3.0 a taktiež vzorku najbelšej bielej (WHITE 2.0), ktoré vznikli v dielni britského umelca menom Stuart Semple (culturehustle.com).

Z výstavy
Z výstavy
Kŕmenie kreodaktyla.
Valentínske kŕmenie kreodaktyla
Valentínske kŕmenie kreodaktyla.

Virtuálna galéria:
• www.facebook.com
• www.instagram.com

A pamätajte, každý vie kresliť.
Tak to teda skús – kresli dačo kus!

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia

Pripravil: Pavol MELCORE Červeniak.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *