Kategórie
Tlačové správy

Na druhom ročníku Festivalu amatérskych divadiel talentovaných súborov zo Slovenska sa predstaví 9

Pozvánka na festival v Košiciach.

Festival amatérskych divadiel

Košice – Festival amatérskych divadiel v košickom Kulturparku je príležitosťou pre neprofesionálne divadelné súbory prezentovať svoju činnosť pred publikom, ukázať svoj talent a nadanie. Vďaka pestrej palete divadelných žánrov sa otvára možnosť na inšpiráciu či objektívnu kritiku. Konať sa bude v dňoch 18. – 20. 2. 2022 a na divadelné dosky prinesie počas troch večerov 9 predstavení.

Prvý festivalový deň

Divadelný maratón odštartujú 18. februára 2022 o 15.00 ochotníci súboru Na skok z Raslavíc. Inscenácia Slovenská sirota v réžii M. Bašistu vykresľuje problematiku spoločenskej situácie na Slovensku z čias maďarizácie. Absolventi košického Konzervatória Jozefa Adamoviča (KONJA) pozývajú o 17.00 na reprízu hry poľského dramatika Janusza Głowackeho Antigona v New Yorku. Trojica bezdomovcov – Poliak, ruský žid a Portoričanka vytvoria spoločenstvo tragicky pôsobiacich životných príbehov. Prvý festivalový deň uzavrie Slavkovské ochotnícke divadlo s hrou z pera Marca Camelettiho Tri letušky v Paríži so začiatkom o 19.00. Bernard, parížsky architekt, vzťah s tromi snúbenicami súčasne. A všetky tri sú letušky. Všetko klape, kým ich letecké spoločnosti lietajú podľa plánu, dámy o sebe nevedia, kým však… nenastanú v letovom poriadku zmeny. Ako dlho dokážu fungovať hry lásky, ktoré sa riadia letovým poriadkom?

Druhý festivalový deň

So skvelou komédiou Mínus dvaja zavítajú do Kulturparku herci divadla Actor Košice o 15.00. Príbeh dvoch mužov, ktorí dobrodružne ujdú z nemocnice a narazia na celý rad ľudských príbehov. Stretnú samovraha, tanečníka, nevernicu, mužov a ženy hľadajúcich lásku, vieru, nádej a radosť. Nitrania uvedú o 17.00 inscenáciu Vojna nemá ženskú tvár. Podobne ako kniha bieloruskej autorky Svetlany Aleksijevičovej, nositeľky Nobelovej ceny za literatúru, aj divadelné spracovanie sprostredkúva emocionálny svet sovietskych žien – aktívnych vojačiek počas druhej svetovej vojny. S veselšou témou sa do divadelnej sály o 19.00 chystajú herci Bardejovského divadla so svojou prvou inscenáciou pre dospelých v réžii Jozefa Jenča. Česko-slovenská komédia o Slovákoch, žijúcich v Prahe, Ci hutorim, ty vole! humorným spôsobom zobrazuje život ľudí, ktorí odišli za prácou do zahraničia, kde si (ne)vytvárajú domov, (ne)prispôsobujú sa a (ne)strácajú svoju identitu „východniara“.

Do tretice všetko dobré

Tretí deň Festivalu amatérskych divadiel bude o 10.00 patriť deťom, ktoré prídu potešiť „hopehopáci“. Veľmi šikovní, hoci handicapovaní herci im ponúknu hneď dvojitú dávku zo sveta rozprávok Cisárove nové šaty a Zlatovlásku. Do plejády predstavení prispeje Námestovský ochotnícky súbor situačnou komédiou S brokovnicou na manžela, ktorú uvedie o 15.00. Inscenácia zo 70. rokov minulého storočia od Štefana Kršňáka zobrazuje roly muža a ženy v manželstve v obrátenom garde: muž varí, pečie, štrikuje, štopká ponožky, zatiaľ čo jeho žena „nosí nohavice“. Posledným vystúpením bude o 18.00 komédia Nebola to piata, bola to deviata… s hercami divadla Theatrobalans zo Spišskej Belej. Inscenácia talianskeho dramatika Alda Nicolaja v réžii Dušana Kubaňa a Michala Nováka zachytáva príbeh „zabehnutého“ manželstva a náhodného stretnutia na pláži. Milostný trojuholník sa zamotáva v momente, keď sa hlavná predstaviteľka rozhodne zosnovať diabolský plán so zámerom „odstrániť“ svojho manžela s pomocou milenca. Všetko ide podľa jej plánu za tónov Beethovenovej piatej symfónie až do chvíle, keď nastane nečakaný zvrat.

Program festivalu v Kulturparku

18. 2. 2022
15.00
Divadelný súbor NA SKOK – Slovenská sirota (veselohra, 85 min., vhodné od 12 rokov)
17.00
Absolventi KONJA – Antigona v New Yorku (dráma, 80 min., vhodné od 15 rokov)
19.00
Slavkovské ochotnícke divadlo – Tri letušky v Paríži (komédia, 90 min., vhodné od 12 rokov)

19. 2. 2022
15.00
Divadlo Actor Košice – Mínus dvaja (čierna komédia, 60 min., vhodné od 15 rokov) 17.00
Divadlo DS VNŽT – Vojna nemá ženskú tvár (divadlo poézie, 45 min., vhodné od 13 rokov)
19.00
Bardejovské divadlo – Ci hutorim, ty vole! (komédia. 60 min., vhodné od 15 rokov)

20. 2. 2022
10.00
Sociálne divadlo Hopi Hope:
Cisárove nové šaty (rozprávka, 35 min., vhodné od 12 rokov)
Zlatovláska (rozprávka, 30 min., vhodné od 12 rokov)
15.00
NOS z Námestova – S brokovnicou na manžela (komédia, 90 min., vhodné od 12 rokov)
18.00
Divadlo Theatrobalans – Nebola to piata, bola to deviata… (komédia, 60 min., vhodné od 12 rokov)

Festival amatérskych divadiel (program)

Vstupné:
2 € (1 predstavenie)
ZŤP zadarmo

Lístky sa dajú kúpiť aj pred jednotlivými predstaveniami alebo na www.k13.sk/vstupenky.

K 13

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *