Kategórie
Tlačové správy

Nebezpečné biele farbivo končí

Látku oxid titaničitý je od 7. februára 2022 zakázané používať pri výrobe potravín.

Biele farbivo (E 171) je jedným z najdiskutovanejších „éčok“ za ostatné roky. Aj keď sa látka pridávaná napríklad do žuvačiek a cukroviniek používa už veľmi dlho, pochybnosti o jej vyhovujúcich zdravotných vlastnostiach sa objavili pred šiestimi rokmi. Podľa záverov vedeckých štúdií nie je možné vylúčiť, že sa E 171 v ľudskom organizme môže správať genotoxicky. Európska komisia preto v januári vydala zákaz tohto potravinárskeho aditíva. Komisia ponechala výrobcom pol roka na to, aby mohli na nariadenie reagovať. Po 7. auguste ale bude možné len dopredať už vyrobené zásoby.

Oxidu titaničitému môžeme pripísať celý rad zaujímavých vlastností, napríklad veľmi dobre odráža svetlo a bez akýchkoľvek problémov pohlcuje UV žiarenie. Vďaka tomu sa používa ako biely pigment pri výrobe farieb alebo ako UV filter v opaľovacích krémoch. Niekoľko desaťročí sa pod kódom E 171 používal aj ako biele potravinárske farbivo. Aj keď nebol oxid titaničitý v potravinách žiadnou novinkou, trvali európske predpisy o potravinárskych aditívach na opätovnom posúdení jeho bezpečnosti. Tým totiž musia prejsť všetky éčka používané pred rokom 2009, keď začala platiť súčasná legislatíva.

Opakované posúdenie zdravotnej neškodnosti oxidu titaničitého v roku 2016 Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) oxid titaničitý za povolených podmienok neoznačil za zdravotné riziko.

„Viacmenej vedci v posudku upozornili, že k jasným záverom je potrebné doplniť ďalšie toxikologické skúšky, a tiež presne definovať, z akých veľkých častíc sa oxid titaničitý skladá,“ opísala prvé pochybnosti o neškodlivosti oxidu titaničitého šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Práve veľkosť častíc titánového pigmentu sa ukázala ako problém. Oxid titaničitý sa z tela kompletne nevylúči, ale vo veľmi malom množstve (do 0,1 %) sa môže vstrebať do organizmu. Európske úrady obmedzili podiel nanomateriálu v zložení farbiva E 171. Dodatočné vedecké posúdenie v roku 2021 však nevylúčilo zdravotné riziká a prinieslo zásadný záver: farbivo E 171 už nie je možné považovať za bezpečné potravinárske aditívum.

„Dôvodom boli predovšetkým možné genotoxické účinky nanočastíc oxidu titaničitého. Niekoľko experimentálnych štúdií totiž potvrdilo jeho účasť na zmenách DNA vo rôznych typoch buniek, čo by mohlo viesť k vývojovým poruchám plodu, prípadne k rozvoju nádorových ochorení,“ uviedla Hoffmannová.

Európska komisia 14. januára 2022 vydala nariadenie, ktorým sa od 7. februára 2022 potravinárske aditívum E 171 zakazuje. Po dobu šiestich mesiacov však ešte platí prechodné obdobie, v ktorom bude možné vyrábať potraviny podľa starých pravidiel. S oxidom titaničitým sa však spotrebitelia budú stretávať i naďalej, používa sa totiž i pri výrobe liečiv. Európska lieková agentúra EMA zatiaľ túto látku nezakázala, nakoľko farmaceuti za ňu zatiaľ nemajú plnohodnotnú náhradu.

V katalógu éčiek na stránke dTestu nájdete všetky éčka, ktorá sú pre použitie v potravinách povolené, alebo naopak zakázané.

Jedna odpoveď na “Nebezpečné biele farbivo končí”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *