Kategórie
Tlačové správy

Zavedenie elektronickej PN-ky prinesie kvalitnejšie služby štátu

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k zasadnutiu parlamentného výboru pre sociálne veci.

Parlamentný výbor pre sociálne veci na zasadnutí, ktoré sa konalo 31. januára 2022, schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá zavádza elektronické potvrdzovanie dočasnej pracovnej neschopnosti či vyššiu ochranu tehotným ženám. Informoval po zasadnutí predseda výboru Vladimír Ledecký (SaS).

„Zavedenie elektronickej PN-ky považujem za veľký prínos v kvalite poskytovania služieb štátu smerom k občanom. Táto zmena pomôže skutočne všetkým, od pacientov až po poskytovateľov zdravotnej starostlivosti či pracovníkom Sociálnej poisťovne. Zbytočná byrokracia, ktorá často ani nedávala zmysel bude po zavedení elektronickej PN-ky minulosťou. Som rád, že parlamentný výbor sa jednohlasne zhodol na schválení tohto návrhu. So zavedením elektronickej PN-ky sa ráta od apríla 2022. O prijatí návrhu však ešte musí rozhodnúť hlasovaním plénum parlamentu,“ uviedol Ledecký.

Sociálny výbor sa zaoberal aj procesom skvalitňovania životných podmienok klientov v zariadeniach sociálnych služieb, a to v súvislosti s tragédiou v DSS v Osadnom. Výbor prijal uznesenie, v ktorom žiada ministra vnútra v spolupráci s Hasičským a záchranným zborom vykonať revíziu protipožiarnych opatrení v zariadeniach sociálnych služieb. Sociálny výbor taktiež požiadal ministra práce Milana Krajniaka o prehodnotenie prílohy zákona, na základe ktorej sa vykonáva kontrola v zariadeniach sociálnych služieb. Zároveň poslanci výboru požiadali ministra o predloženie správy, týkajúcej sa vývoja odmeňovania zamestnancov zariadení sociálnych služieb.

„Pri hodnotení kvality poskytovania služieb v domovoch sociálnych služieb je potrebné hodnotiť nielen prevádzkové (formálne) dokumenty, ale najmä reálny stav fungovania daného zariadenia. Dokázali by sme tak predísť podobným tragédiám,“ reagoval na situáciu Vladimír Ledecký.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *