Kategórie
Tlačové správy

Nechajte sa strhnúť lavínou silných severských filmov SCANDI

V poradí už ôsmy ročník prehliadky severských filmov SCANDI sa blíži.

Prehliadka severských filmov SCANDI 2022

Po vlaňajšom online formáte sa tentoraz bude konať v kinosále. Filmoví nadšenci sa môžu tešiť na lavínu silných filmov s témami, ktoré rezonujú spoločnosťou nielen v krajinách severu, ale po celom svete. Štedrý filmový program bude naplnený festivalovými predpremiérami, žánrovými titulmi, ale i legendárnymi nemými filmami zo Švédska. Ponuka je naozaj lákavá. Košické publikum uvidí v Kasárňach/Kulturparku od 24. do 30. januára 2022 sedem filmov.

SCANDI namieša kokteil horúcich filmových noviniek zo studenej Škandinávie – Švédska, Fínska, Dánska, Nórska a Islandu. Bohatá filmová produkcia týchto krajín ponúka každý rok žánrovo pestré filmy, ktoré sú divácky atraktívne a zároveň mnohé z nich uvádzané a oceňované aj na prestížnych festivaloch. Priaznivci filmu si prehliadku už automaticky spájajú s kvalitou a ani teraz tomu nebude inak.

Ako prvá sa o divácku priazeň bude uchádzať komédia Oceľové dámy (24. 1. 2022) z dielne fínskych filmárov, ktorý režírovala Pamela Tola. Jednému z najväčších príbehov severských krajín – príbehu jednej z najmocnejších žien európskych dejín bude patriť druhý večer, počas ktorého SCANDI uvedie historickú drámu Margrete – kráľovná severu (25. 1. 2022). Program tretieho večera prehliadky SCANDI vyplní dánsky film v réžii Bille Augusta Dohoda (26. 1. 2022). Tigers (27. 1. 2022) je film natočený v koprodukcii Švédska, Talianska a Dánska, ktorý medzi divákmi v Košiciach isto zarezonuje. Režíroval ho Ronnie Sandahl. Ďalším titulom z aktuálneho výberu bude dánska komédia o prežití, mužnosti, egu a priateľstve v réžii Thomasa Daneskova s názvom Divoch (28. 1. 2022). Aký je údel človeka, ktorý je pre celý svet stelesnením krásy, priblíži v sobotu večer (29. 1. 2022) dokument Najkrajší chlapec na svete. V roku 1970 precestoval filmár Luchino Visconti celú Európu, hľadajúc dokonalého chlapca, ktorý by zosobnil absolútnu krásu v jeho filmovej adaptácii románu Thomasa Manna Smrť v Benátkach. Tohoročnú plejádu festivalových filmov SCANDI uzavrie snímka švédskeho režiséra Jespera Ganslandta 438 dní (30. 1. 2022). Ide o skutočný príbeh novinárov Martina Schibbyeho a Johana Perssona, ktorí riskovali život prechodom hraníc medzi Somálskom a Etiópiou.

Podujatie filmovej prehliadky SCANDI sa koná v režime OP a vstupné na jedno filmové premietanie je za 4 €.


K13 – Košické kultúrne centrá

Viac informácií nájdete na www.k13.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *