Kategórie
Tlačové správy

Je čas vrátiť sa k normálnemu životu

Stanovisko predsedníčky strany ZA ĽUDÍ a vicepremiérky Veroniky Remišovej k ďalšiemu postupu v oblasti boja proti koronavírusu.

Do roku 2022 by sme mali vykročiť bez strachu. Koronavírus bude zrejme na celom svete prítomný ešte dlhý čas a nemôžeme žiť v neustálom cykle opakujúcich sa obmedzení ekonomiky a zatvárania kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií v strachu pred pandémiou. Spoločnosť sa musí prispôsobiť a predovšetkým ľudia musia využívať výdobytky vedy, ktoré ich chránia pred ťažkým priebehom choroby. Preto sme podporili otvorenie škôl v riadnom termíne.

Zároveň presadzujeme, aby nielen reštaurácie a prevádzky ostali otvorené v režime OP, ale aby sa uvoľnili aj pravidlá pre kultúrne a športové podujatia. Slovensko nemôže byť rukojemníkom ľudí, ktorí sa slobodne rozhodli, že sa nedajú zaočkovať a nebudú chránení pred ťažkým priebehom choroby. Ochorenie nie je jediným dôsledkom pandémie. Rovnako závažným dôsledkom neustále sa opakujúcich lockdownov a obmedzení je aj postupné zničenie medziľudských vzťahov, možnosť dotyku s kultúrou a s umením, slobodný prístup k duchovnu a bohoslužbám, ako aj ničenie jemného tkaniva, ktoré cez sociálne kontakty spája ľudí a robí spoločnosť odolnejšou, súdržnejšou a silnejšou.

V roku 2022 je situácia zásadne iná, ako bola na začiatku pandémie. Dnes máme k dispozícii vedecké poznatky, ktoré sú výdobytkom obdivuhodného úsilia vedcov a celej komunity talentovaných ľudí. Vakcína chráni pred ťažkým priebehom choroby a každý občan na Slovensku má k nej neobmedzený a bezplatný prístup. Využili sme všetky dostupné motivačné nástroje a je čas vrátiť sa k normálnemu životu. A to aj napriek neochote niektorých občanov chrániť sa pred chorobou a napriek spiatočníckym postojom niektorých politických činiteľov k vede a k vedeckým poznatkom. Deti v školách, fungujúca kultúra, prístup k bohoslužbám, otvorená ekonomika. Je čas nadýchnuť sa a vrátiť sa k slobode. V tomto duchu budeme pristupovať aj k ďalším návrhom zo strany ministra zdravotníctva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *