Kategórie
Humanistická pomoc Humanizmus

Momenty 2021, ktoré deťom vyčarili na tvárach úsmev

Úsmev je nákazlivý a tieto šťastné deti z rôznych častí sveta určite vyčaria úsmev na tvári aj vám! Z čoho sa v roku 2021 tak veľmi tešili?

3-ročný Franky z Panamy sa stratil svojim rodičom počas prechodu Darien Gap, nebezpečnej džungle, ktorá oddeľuje Kolumbiu a Panamu. O pár dní neskôr sa s nimi opäť stretol. Frankyho priviezli do „la Casita“ – bezpečné miesto, ktoré UNICEF a Aldeas SOS zriadili v Paname na ochranu detí bez sprievodu, kým neprídu ich rodičia. Počet detí migrantov, ktoré prekročili priepasť Darien Gap pešo, dosiahol historické maximum – od januára do októbra 2021 ich tadiaľ prešlo takmer 19 000, čo je takmer trikrát viac ako počet zaznamenaný za predchádzajúcich päť rokov dohromady.

3-ročný Franky z Panamy
3-ročný Franky z Panamy.
© UNICEF/UN0560339/Urdaneta.

15-ročný Omar Faruk z Bangladéša sa teší, že dostane šijací stroj a školenie. Dokonca si rozbehol vlastný biznis a je schopný finančne prispievať rodine. Omar je účastníkom školiaceho programu zručností pre dospievajúcich so zdravotným postihnutím, ktorý financuje UNICEF v spolupráci s Ministerstvom sociálnych vecí.

15-ročný Omar Faruk z Bangladéša
15-ročný Omar Faruk z Bangladéša.
© UNICEF/UN0547509/Mawa.

6-ročná Asal z Bosny a Hercegoviny sa nevie dočkať, kedy si už sadne do školskej lavice. Z Afganistanu odišla s rodičmi, keď bola ešte len batoľa. Cestovali cez Turecko, Grécko, Albánsko a Čiernu Horu. Dnes je jednou zo 60 detí z dočasného prijímacieho strediska pre utečencov a migrantov, ktoré sa tu budú vzdelávať.

6-ročná Asal z Bosny a Hercegoviny
6-ročná Asal z Bosny a Hercegoviny.
© UNICEF/UN0535333/Djemidzic.

Úsmev malej Hanny z Ekvádoru pre objektív. Hanna žije v Pijal Alto, komunite na severe Ekvádoru, ktorú vodou zásobuje chlórovacie zariadenie darované UNICEF-om. Vďaka tomuto zariadeniu získava čistú vodu 1 600 ľudí.

Hanna z Ekvádoru
Hanna z Ekvádoru.
© UNICEF/UN0520311/Arcos.

7-ročná Jovilisi Raqere z Fidži sa usmieva, pretože je na mieste, ktoré pre deti vybudoval UNICEF po tropickom cyklóne Yasa. Tu sa môžu hrať, spievať, nachádzať si nových kamarátov.

7-ročná Jovilisi Raqere z Fidži
7-ročná Jovilisi Raqere z Fidži.
© UNICEF/UN0399118/Stephen/Infinity Images.

13-ročná Zouley Moussad z Nigeru sa teší, že sa môže vzdelávať v stredisku alternatívneho vzdelávania na juhovýchode Nigeru, ktoré bolo založené s podporou UNICEF-u.

13-ročná Zouley Moussad z Nigeru
13-ročná Zouley Moussad z Nigeru.
© UNICEF/UN0535838/Dejongh.

Ročný chlapček z Pakistanu si vymieňa úsmev so zdravotníkom pri očkovaní proti detskej obrne. Pakistan spustil svoju prvú národnú kampaň tohto roka v januári. Jej cieľom je zaočkovať viac ako 40 miliónov detí do päť rokov proti detskej obrne.

Ročný chlapček z Pakistanu
Ročný chlapček z Pakistanu.
© UNICEF/UN0399452/Bukhari.

Ho Van Huy z Vietnamu je rád, že pije čistú vodu. Po búrkach a záplavách v regióne, ktoré v januári zasiahli takmer 2 milióny ľudí, UNICEF poskytol postihnutým komunitám núdzové zásoby vody, vrátane vodných filtrov.

Ho Van Huy z Vietnamu
Ho Van Huy z Vietnamu.
© UNICEF/UN0410228/Le Vu.

4-ročná Rowaida z Jemenu je šťastná, že sa opäť môže hrať so svojimi súrodencami. Práve sa zotavuje z ťažkej akútnej podvýživy. Krízu detskej podvýživy v Jemene zhoršuje konflikt, kde takmer 2,3 milióna detí do päť rokov trpí akútnou podvýživou. UNICEF podporuje tisíce zdravotných stredísk, ktoré poskytujú deťom život zachraňujúce ošetrenie.

4-ročná Rowaida z Jemenu
4-ročná Rowaida z Jemenu.
© UNICEF/UN0524102/Al-Mass.

Aj VY nám môžete nasledujúci rok pomáhať prinášať na detské tváričky úsmevy. Začnite Nový rok 2022 pomocou deťom, ktoré sú na ňu odkázané. Staňte sa SVETOVÝM RODIČOM.

Svetový rodič UNICEF

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *