Kategórie
Tlačové správy

K daňovo-odvodovej reforme sme zaujali jasný postoj

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k daňovo-odvodovej reforme.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) predstavila ministrovi financií na pondelňajšej koaličnej rade tzv. semafor, ktorý vyjadruje náš postoj k jednotlivým opatreniam daňovo-odvodovej reformy.

„Daňovú reformu Igora Matoviča sme až do teraz nekomentovali, pretože sme dali verejný záväzok, že najskôr s ním preberieme naše otázky osobne a následne mu predstavíme náš postoj k jednotlivým opatreniam. Spísali sme semafor, ktorý je rozdelený do rôznych farieb. Zelená znamená, že s daným opatrením súhlasíme, oranžová, že chceme o tom ešte diskutovať, červená vyjadruje náš nesúhlas, pričom za určitých okolností vieme urobiť aj kompromis, čierna farba je pre nás ‚no go‘ zóna. Tento náš dokument dokazuje, že sme strana odborníkov, ktorá sa vie relevantne vyjadriť k danej problematike,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa predsedu Výboru NR SR pre financie a rozpočet Mariána Viskupiča má strana SaS štyri „no go“ postoje.

„Patrí medzi ne zrušenie stropov na odvody, milionárska daň, z ktorej by bol nebezpečný precedens, zvýšenie dane z dividend, ktoré navrhujeme zrušiť, či zdaňovanie SZČO, ktoré bude znamenať zvýšenie zdanenia pre väčšinu samostatne zárobkovo činných osôb. Naopak, vieme si predstaviť vyššiu efektivitu štátnych podnikov, nový zamestnanecký bonus alebo flexibilné odpisy produktívneho majetku,“ tvrdí Marián Viskupič.

V celom návrhu daňovo-odvodovej reformy sme podľa Jána Oravca identifikovali takmer dve tretiny návrhov, ktoré podporujeme alebo si vieme predstaviť ich podporu, avšak vyžadujú si ďalšiu diskusiu.

„Navrhujeme, aby sme okamžite schválili tie, ktoré majú podporu celej koalície, pretože daňový systém po 18 rokoch zhoršovania potrebuje zásadné zmeny. Pri ostatných treba viac času na rokovania, aby sme vedeli povedať, či sa na ich realizácii vieme zhodnúť alebo nie,“ hovorí štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec.

Kompromis si SaS vie predstaviť aj pri nižšej DPH na reštauračné služby alebo jednotný výber poistného.

„Otázna je však úspora jednotného výberu poistného, pretože bude tak či tak potrebné kontrolovať, či občania a zamestnávatelia platia odvody. Za rizikové tiež považujeme, že navrhnutá reforma zvyšuje prerozdeľovanie peňazí daňovníkov a zvyšuje povinné výdavky štátu. Týka sa to najmä nástrojov rodinnej politiky. O tomto všetkom sa však vieme s ministrom financií ešte rozprávať,“ doplnil poslanec NR SR za SaS Peter Cmorej.

Príloha: Semafor SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *