Kategórie
Tlačové správy

Problémy vo vylúčených komunitách musíme riešiť komplexne

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k problematike čerpania eurofondov na riešenie rómskej otázky.

Európska komisia (EK) opakovane kritizuje Slovensko za prístup v riešení rómskej otázky. Podľa EK je balík peňazí z fondov EÚ, ktorý navrhuje MIRRI na nové programové obdobie 2021-2027 nízky a mal by sa navýšiť minimálne 3-násobne na 1,5 miliardy eur. Tento návrh však ministerka Veronika Remišová odmieta. Predseda Výboru NR SR pre sociálne veci Vladimír Ledecký zo strany SaS vníma tento postoj za sklamanie.

„Vyjadrenia pani ministerky Remišovej k riešeniu rómskej problematiky sú pre mňa osobne veľkým sklamaním. Tvrdiť, že nesmieme uprednostniť problém rómskej otázky na úkor problémov v zdravotníctve či doprave je nekompetentné a v rozpore s Programovým vyhlásením vlády. Ak tieto vyjadrenia pani ministerka myslí vážne, regionálny rozvoj do názvu ministerstva, ktorý sama riadi, nepatrí,“ reaguje Ledecký.

Vladimír Ledecký poukazuje na nečinnosť predchádzajúcich vlád, ktoré s problémom v rómskych komunitách desaťročia nevedeli pohnúť.

„O problémoch v rómskych marginalizovaných komunitách hovoríme desaťročia. Namiesto riešenia však problém tlačíme pred nami. V rukách máme silný nástroj, ktorý regiónom (najmä najmenej rozvinutým s vysokým percentom rómskej populácie) výrazne môže pomôcť.“

Ak si pani ministerka myslí, že postavením bytovky v rómskej osade je problém vyriešený, mýli sa. Riešenie problémov vo vylúčených komunitách musíme riešiť komplexne. Zamestnanie, bývanie a vzdelávanie úzko medzi sebou súvisia, preto problém musíme riešiť spoločne. Ak priority štátu na najbližších sedem rokov nastavíme nesprávne, problémy v rómskych osadách budú pokračovať,“ uviedol Ledecký.

V prípade čerpania eurofondov určených na regionálny rozvoj upozorňuje Vladimír Ledecký na presúvanie kompetencií do regiónov.

„Čerpanie európskych fondov bol vždy tŕň v päte, skôr ako príležitosť problémy riešiť. Staré schémy boli nefunkčné, preto som ešte ako štátny tajomník presadzoval decentralizovať čerpanie EÚ fondov do regiónov. V regiónoch sa vytvorili Rady partnerstvá zložené z ľudí zo samospráv, krajov, neziskového a akademického sektora, podnikateľov a socioekonomických partnerov, ktorí vypracovali vlastné stratégie čerpania na najbližších sedem rokov. To, koľko peňazí cez túto schému pôjde, záleží len na pani ministerke. Je to osvedčený nástroj v celej EÚ ako rýchlo a efektívne čerpať zdroje na regionálny rozvoj. Ak teda je podľa pani ministerky problém peniaze čerpať, tu je riešenie,“ uzavrel predseda Výboru NR SR pre sociálne veci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *