Kategórie
Tlačové správy

Stanovisko predsedníčky strany ZA ĽUDÍ a vicepremiérky, Veroniky Remišovej, k rozhodnutiam Najvyššieho súdu SR v súvislosti s § 363

Nadužívanie § 363 v týchto dňoch opakovane potvrdzuje už aj Najvyšší súd SR.

Spôsob, akým generálny prokurátor využíval toto ustanovenie v prospech prominentov obvinených z korupcie je tak ešte pochybnejší. Špekulácie s neslávnym § 363 v prípade Ficovho kamaráta Kováčika a hľadaného Petra Košča Najvyšší súd zastavil. Po prípade účelovo stíhaných vyšetrovateľov NAKA, ktorých nezmyselné stíhanie pomenoval Krajský súd, má snaha o rôzne kľučky aj s kontroverzným § 363 ďalšie právne spochybnenie. Najvyšší súd v kauze obžaloby Špeciálnej prokuratúry, ktorú sudca Truban odmietol práve z dôvodu aplikácie „Žilinkovho“ § 363 rozhodol, že dôvody na odmietnutie neboli a sudcovi prikázal vec opäť prerokovať a rozhodnúť. Ukazuje sa tak, že § 363 a jeho aplikovanie v podaní prokurátora Žilinku sa stalo nebezpečným nástrojom, ktorý obchádza rozhodnutia súdov a škodí právnej istote aj dôveryhodnosti prokuratúry.

V ďalšom rozhodnutí iný senát Najvyššieho súdu dokonca konštatuje, že generálny prokurátor § 363 nevyužíva v súlade so zákonom. Ide o veľmi vážne konštatovanie o to viac, že takýmto spôsobom bolo rozhodnuté v prípadoch prominentov a oligarchov stíhaných za korupciu, ako napríklad pán Haščák či Brhel. Podobne kritizuje generálneho prokurátora aj predseda súdnej rady.

Ukazuje sa, že moje pochybnosti o aplikácií § 363 generálnym prokurátorom boli opodstatnené. Zároveň je vo verejnom záujme, aby sme v koalícií okamžite prerokovali a rozhodli o legislatívnej zmene § 363 tak, aby k takýmto prípadom už nikdy nemohlo dôjsť. Je to povinnosť tejto koalície a povinnosť politikov voči občanom v záujme spravodlivosti a právneho štátu. Návrh na zmenu som už kolegom predložila a aj napriek snahám o spochybňovanie a rôznym útokom, budem na tejto požiadavke naďalej trvať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *