Kategórie
Tlačové správy

Prieskum potvrdil, že o pečeni vieme dosť, ale o jej chorobách len málo

O pečeni sa celkovo hovorí veľa, poznáme i jej dôležitú funkciu v ľudskom tele a je nám známy aj fakt, že by sme sa mali o ňu starať. O ochorení a zdravotných komplikáciách sa však až toľko už nevie. A potvrdzujú to čísla – prieskum z roku 2021 ukazuje krutú pravdu o tom, ako málo vieme o skrytej hrozbe.

Zaujímavé informácie o povedomí ochorenia pečene priniesol výskum agentúry Ipsos, ktorý realizovala v januári tohto roka v Českej republike.

„Hoci sú si Česi vedomí dôležitosti pečene v tele, znalosť symptómov upozorňujúcich na ich ochorenia je pomerne nízka,“ ukazujú výsledky výskumu.

Podľa tohto prieskumu len 12 percent ľudí bližšie pozná nealkoholovú tukovú chorobu pečene (NAFLD) alebo steatózu pečene, pričom práve toto ochorenie môže viesť až k cirhóze pečene. Dá sa predpokladať, že ani na Slovensku nie je situácia o povedomí lepšia a že Slováci tiež nemajú širší prehľad o rizikových faktoroch tohto ochorenia.

Pritom bezpríznakové ochorenie v podobe stukovatenia pečene, ktoré väčšinou nijako necítime a ani nás nebolí, netrápi len starších a obéznych ľudí. Naopak, častejšie začína postihovať i mladšiu generáciu. A získať ju môžeme nesprávnym životným štýlom. Ďalším rizikovým faktorom vzniku ochorenia je napríklad obezita, kedy viac ako 90 percent pacientov s ťažkou obezitou trpí práve nealkoholovou tukovou chorobou pečene. Hypertonikom sa nevyhýba tiež – stukovatenie pečene pravdepodobne postihuje až 31 percent pacientov s hypertenziou.

Medzi ďalšiu ohrozenú skupinu patria i pacienti s cukrovkou (diabetes mellitus 2. typu), pričom nábeh na stukovatenie pečene má 60 percent z nich. Problémom môže byť aj cholesterol, tuky či väčší obvod pása. Lekári varujú v súvislosti so steatózou pečene pri nízkej hladine HDL cholesterolu (tzv. dobrý cholesterol), pri zvýšenej hladine triglyceridov (tukov) a pri ľuďoch s väčším obvodom pása – u mužov 102 cm a viac a 88 cm a viac u žien.

O pečeni sa síce vie dosť, o chorobách už nie

Poďme však ešte naspäť k osvete a k tomu, ako verejnosť vníma túto problematiku. Ak hovoríme o všeobecných informáciách, tak Česi o funkcii pečene toho vedia pomerne dosť a rovnako tak vedia, že o tento nenahraditeľný životný orgán sa musia aj starať.

„Všeobecné povedomie o funkcii pečene v tele je v ČR pomerne vysoké,“ ukazuje ďalej prieskum.

Česi uznávajú jej úlohu pri podpore imunity či detoxikácie.

„Takmer dve tretiny ľudí súhlasí, že je potrebné sa o svoju pečeň nejakým spôsobom starať.“

A ako je to s prevenciou ochorení pečene? Z prieskumu vyplýva, že naši českí susedia majú relatívne nízke povedomie o príznakoch, ktoré upozorňujú či naznačujú problémy s pečeňou. Najčastejšie uvádzali únavu a slabosť (dve pätiny opýtaných), ale viac ako jedna tretina Čechov nevie alebo si s ochorením nespája žiadny symptóm.

Tu už sme opäť pri toľkokrát spomínanom stereotype – a ním je pitie alkoholu. Prieskum totiž potvrdil, že o stukovatenej pečeni (steatóze) sa najčastejšie hovorí práve v súvislosti s nadmernou konzumáciou alkoholu.

V tomto prípade však alkohol ide bokom, už k spomínanej cirhóze pečene môže dôjsť aj bez jeho konzumácie. A aj z tohto dôvodu by pacienti nemali steatózu pečene podceňovať, bez liečby môže pokračovať a rozvíjať sa ďalej. Čísla ukazujú, aké nebezpečné môže byť zľahčovanie situácie. Veď v 10 – 25 percentách prípadoch ochorenia nealkoholovej steatózy pečene pokračuje do ďalšieho štádia a to do nealkoholovej steatohepatitídy (NASH), pričom až 20 – 30 percent z nej prichádza v priebehu niekoľkých rokov (20 – 30 rokov) k nezvratnému ochoreniu cirhóze pečene.

A kedy prichádza nealkoholová steatohepatitída a ako dlho môže ochorenie trvať?

„U niekoho môže byť stukovanie pečene sinusoidálne, to znamená, že chvíľku je prítomné, chvíľku zase nie. Môže prejsť do takého zápalu, ktorý sa prejaví zvýšenými pečeňovými testami z krvi. Vtedy hovoríme o takzvanej NASH – nealkoholovej steatohepatitíde. Kým obyčajná steatóza môže u niekoho trvať 20 rokov, s NASH môže prebehnúť rýchlejšie a trvať len 10 – 15,“ upozorňuje MUDr. Marián Oltman, PhD., hepatológ z bratislavského centra THALION, ktoré sa venuje diagnostike a liečbe chorôb pečene viac ako 15 rokov.

Paradoxne až jedna tretina Čechov o nealkoholovej tukovej chorobe pečene (NAFLD) už niekedy počula, stále iba 12 percent ľudí vie, čo predstavuje a znamená. Z toho vyplýva, ako čiastočne je nebezpečenstvo tohto ochorenia vnímané. A až dve tretiny všetkých opýtaných si nemyslí, že by toto ochorenie mohlo byť nebezpečné a viesť k cirhóze pečene. Tí, ktorí však o ochorení už počuli, si uvedomujú hrozby spojené s týmto ochorením výrazne častejšie (77 %).

Rovnako zaujímavé je i vnímanie rizikových skupín tohto ochorenia. Či už ochorenia poznajú, alebo nie, tak 54 percent Čechov správne vie alebo predpokladá, že choroba môže postihnúť všetky vekové skupiny a jedna pätina opýtaných ďalej uviedla, že ohrozenou skupinou sú najmä starší ľudia.

Riziká si častejšie uvedomujú tí, ktorí už mali nejakú skúsenosť s ochorením – počuli alebo si o ňom čítali. Rovnako zaujímavé je aj zistenie, že vysokoškolsky vzdelaní ľudia si vplyv ochorenia uvedomujú akoby viac.

Česká populácia tak podľa prieskumu nemá toľko informácií o rizikových faktoroch či spúšťačoch steatózy pečene (žiadny z ponúkaných faktorov nedosiahol ani polovičného podielu medzi respondentmi). Viac ako tretina opýtaných uviedla, že žiadny možný spúšťač tejto choroby nepozná. Ľudia s vysokoškolským vzdelaním a tí, ktorí už niekedy o spomínanom ochorení počuli, si logicky uvedomujú rizikové vplyvy podstatne viac.

A čo prevencia?

„Ak človek nechce, aby sa tukovatenie dokončilo, alebo nechce aby vôbec vzniklo, musí k tomu prispieť v prvom rade on sám. Správna životospráva nie je otázkou módy,“ hovorí MUDr. Marián Oltman.

Až 95 percent ľudí má podľa hepatológa steatózu a steatohepatitídu z nevhodnej skladby potravy, nedostatku pohybu a ruka v ruke s tým potom idú aj ďalšie problémy a pridružené ochorenia, ako sú hypertenzia, ateroskleróza, cukrovka a ďalšie.

„Máme aj takých pacientov, ktorí sú chudí, na pohľad vitálni a aj napriek tomu majú steatózu. Existujú totiž aj geneticky dané príčiny, ktoré k tomuto ochoreniu vedú, no to je skutočne minorita pacientov, naozaj veľmi malá a špecifická vzorka,“ vysvetľuje ďalej odborník.

Ako si teda chrániť pečeň?

„Fosfolipidy a iné dôležité látky pečene sú malí, no zato veľmi dôležití obrancovia, ktorých si môžeme predstaviť aj ako nejakú hradbu pečene. Na tento štít neustále narážajú rôzni nepriatelia, sú to všetky tie negatívne a škodlivé záležitosti,“ pokračuje hepatológ.

Medzi tie škodlivé uvádza rôzne toxíny, mastné, pražené, presladené jedlá, jednoducho všetko škodlivé, čo sa vstrebe z tráviaceho traktu.

„Fosfolipidy sú síce súčasťou výzbroje a brnenia pečene, ktoré nás chráni pred tým, aby sme sa ľahko nezraňovali, ale ak chceme vyhrať vojnu, nemôžeme ich v tom nechať samotné, musíme sa bitky aj sami aktívne zúčastniť,“ uzatvára MUDr. Marián Oltman, PhD., hepatológ z bratislavského centra THALION.

Pomocnú ruku môžu popri zdravom životnom štýle podať i fosfolipidy…

Voľnopredajný liek Essentiale 300 mg

Voľnopredajný liek Essentiale® 300 mg obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy, ktoré sú takmer identické ako fosfolipidy membrán pečeňových buniek. Pri pečeňových ochoreniach, pri ktorých dochádza k poruche látkovej premeny pečeňovej bunky, sú takto podané fosfolipidy prednostne využívané pečeňovými bunkami a zabudovávané do ich bunkovej membrány. Tým prispievajú k obnove štruktúry a funkcií pečeňových buniek. Vďaka tomu následne dochádza k urýchľovaniu regenerácie pečeňových buniek, úprave rovnováhy krvných tukov a stabilizácii žlče. Spomínaný liek môžu užívať deti od 12 rokov (približne 43 kg), doba liečby nie je časovo obmedzená.

O výskume

Výskum bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke internetového obyvateľstva Českej republiky staršej ako 18 rokov podľa pohlavia, veku, vzdelania, regiónu a veľkosti miesta bydliska. Celkovo sa prieskumu zúčastnilo 1 099 respondentov pomocou Ipsos online panelu Populace.cz v termíne od 8. do 13. januára 2021.


Pripravila: Mgr. Martina Baumann

Jedna odpoveď na “Prieskum potvrdil, že o pečeni vieme dosť, ale o jej chorobách len málo”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *