Kategórie
Tlačové správy

Posledná príležitosť zapojiť sa do tohoročnej Ekonomickej olympiády pre stredoškolákov

Stúpajúce ceny energií, stavebných materiálov či potravín obsadili titulky novín. Inflácia udrela vo viacerých oblastiach života a ľudia často nevedia, ako v takejto situácii plánovať svoje finančné rozhodnutia. Do toho prichádza daňová reforma, zvyšovanie výdavkov štátu a debaty okolo štátneho dlhu. Aby už mladí ľudia lepšie rozumeli týmto javom a robili fundovanejšie rozhodnutia, vznikla Ekonomická olympiáda pre stredoškolákov.

Ekonomická olympiáda

INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz pripravuje 5. ročník Ekonomickej olympiády na Slovensku. Školy sa môžu bezplatne registrovať na webe olympiády ešte do stredy 1. 12. 2021 (vrátane) a absolvovať školské online kolo už v termíne 6. 12. – 15. 12. 2021. Cez krajské a celoslovenské kolo sa môžu súťažiaci prebojovať až do medzinárodného finále, v ktorom sa slovenskí študenti tento rok vynikajúco umiestnili a získali 1. a 2. miesto.

„Ekonomická olympiáda je organizovaná na mimoriadne vysokej úrovni. Počas prípravy, vypĺňania samotného testu aj ústnej odpovede som nazbieral nesmierne množstvo skúseností. Ďakujem, že som mal možnosť zúčastniť sa,“ hovorí Daniel Baňár z Gymnázia v Nových Zámkoch, víťaz celoslovenského a medzinárodného kola Ekonomickej olympiády v školskom roku 2020/2021.

Ekonomická olympiáda nie je obyčajnou predmetovou olympiádou. Testovanie je zamerané na praktické otázky a nabáda k hlbšiemu skúmaniu ekonomických problémov. Okrem toho súťaž ponúka študentom a ich pedagógom výnimočný sprievodný program, prijatie súťažiacich na vybrané vysoké školy bez prijímacích skúšok a v neposlednom rade hodnotné ceny či možnosť stretnúť sa s najznámejšími ekonómami na Slovensku a v zahraničí. Na obsah súťaže dohliadajú analytici z INESS spolu s ekonómami z Národnej banky Slovenska, Slovenskej ekonomickej spoločnosti a univerzít.

„Ekonomickú olympiádu sme pripravili s ohľadom na čo najmenšiu časovú a organizačnú náročnosť pre pedagógov, a s čo najväčšou pridanou hodnotou pre nich a ich študentov. Pedagógom stačí len vyplniť online registračný formulár na našom webe. Online test školského kola sa vyhodnotí automaticky, nie je teda nutné nič opravovať ani posielať. Školy budeme informovať o postupe ich študentov do krajských kôl ešte pred Vianocami,“ hovorí Monika Budzák z INESS, ktorá olympiádu organizuje.

V uplynulom štvrtom ročníku sa do olympiády len na Slovensku zapojilo vyše 8 500 stredoškolákov z 210 škôl. Bez ohľadu na to, či ide o gymnáziá, stredné odborné školy alebo obchodné akadémie – študenti rôzneho zamerania a aj z nižších ročníkov vedia v súťaži zabodovať a postúpiť až do medzinárodného finále.

Napriek slabšiemu zastúpeniu výučby ekonómie na stredných školách Ekonomická olympiáda ukazuje, že na Slovensku máme množstvo výnimočných talentov. Aj súťažiaci, ktorí sa nedostanú do finále, sa v olympiáde stretnú so základnými ekonomickými otázkami, ktoré budú formovať celý ich život.


Všetky informácie o súťaži a odkaz priamo na registráciu (do 1. 12. 2021) sú dostupné na webovej stránke: www.ekonomickaolympiada.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *