Kategórie
Tlačové správy

Zachraňujú vzácne stromy: V areáli SPU v Nitre otvorili unikátny sad starých odrôd

V Demonštračnej záhrade Botanickej záhrady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre otvorili sad starých odrôd jabloní. Ide o jedinečnú genofondovú zbierku, ktorá združuje 73 prevažne vzácnych starých odrôd jabloní pestovaných v tvare štíhleho vretena. Pribudli tiež bidlá pre dravce, hmyzí hotel a vtáčie búdky.

SadOVO

Sad vznikol v rámci projektu školských ovocných sadov – SadOVO Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica s podporou Nadácie Tesco, ktorá je generálnym partnerom. Cieľom projektu je propagovať a zachraňovať vzácne staré odrody jabloní a hrušiek tým, že sa vysádzajú na školské dvory. Za štyri roky jeho existencie sa doň zapojilo viac ako 40 základných a stredných škôl z celého Slovenska a tento rok špeciálne aj Slovenská poľnohospodárska univerzita. Tá poskytla plochu na vznik sadu, v ktorom bude chrániť desiatky vzácnych odrôd. Tieto stromy budú slúžiť nielen na vedecký výskum, ale aj pre potreby odberu genetického materiálu vo forme vrúbľov.

„Staré odrody z krajiny miznú. Tento sad môže slúžiť nielen na ich návrat na akademickú pôdu a do učebných osnov, ale aj na ich praktickú záchranu. Vrúble odrôd, ktoré sú v sade vysadené, môžeme využívať na ďalších školách, kde sa ich žiaci môžu učiť štepiť a pomáhať nám tým zároveň chrániť vzácne dedičstvo vo svojich areáloch,“ hovorí Andrea Uherková z projektu SadOVO.

Jedinečný sad slávnostne otvorili v stredu 27. 10. v Demonštračnej záhrade Botanickej záhrady SPU v Nitre, a to prípitkom z čerstvého muštu z plodov starej odrody Jonathan, ktorá je tiež súčasťou výsadby. S výrobou muštu pomáhali žiaci a pedagóg zo Základnej školy Škultétyho v Nitre, ktorá je tiež zapojená do projektu SadOVO, a na jej dvore takisto v novembri pribudnú stromy starých odrôd.

„Vo výsadbe sme sa snažili spojiť staré s novým. Skombinovali sme odrody našich starých mám a otcov s moderným pestovateľským tvarom štíhle vreteno, aby sme naplno ukázali potenciál týchto často už zabudnutých odrôd. Z úcty k tradíciám bude sad navyše prevádzkovaný v bio-režime, bez chemických postrekov. Poslúži najmä na demonštračné účely pre našich študentov, ale tiež záujemcom s citom pre zachovávanie odrodového dedičstva,“ vysvetľuje Dušan Igaz, dekan Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre.

Sad je výsledkom spolupráce CEEV Živica, Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre a Nadácie TESCO, ktorá je generálnym partnerom projektu SadOVO.

„Nadácia Tesco sa dlhodobo stará o potreby našej planéty, vďaka čomu prináša pozitívnu zmenu naprieč Slovenskom. Stali sme sa hrdým podporovateľom sadu starých odrôd, ktorý vzniká pod záštitou SPU v Nitre, a to v spolupráci s projektom SadOVO, ktorý Nadácia podporila doposiaľ v hodnote prevyšujúcej 200-tisíc eur. Spoločné úsilie sa opäť vyplatilo, veľké ďakujem patrí všetkým, ktorí sa na príprave a zveľaďovaní sadu podieľajú,“ uviedla Katarína Pšenáková, poverená správkyňa Nadácie Tesco.

Sad podporuje nielen výskyt starých odrôd, ale aj rôznych organizmov.

„Osadili sme tu infotabuľu s hmyzím hotelom, vtáčie búdky a tiež bidlá pre dravce,“ uzatvára Andrea Uherková.

Súčasťou podujatia bola aj jedinečná veľká výstava plodov starých odrôd jabloní a hrušiek, ktoré nazbierali žiaci z celého Slovenska zapojení do projektu. Pozvaní hostia si mohli vyskúšať svoje pomologické zručnosti pri určovaní vybraných plodov pomocou Atlasu 50 na 50, vydaného v rámci projektu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *