Kategórie
Tlačové správy

Na Slovensku máme ďalších 40 Zelených škôl!

Najväčší medzinárodný eko-program nezaspal ani v čase covidovom.

Na Slovensku vyrastá generácia, ktorej nie je ľahostajné životné prostredie, ani stav klímy, a svojou každodennou činnosťou robí konkrétne kroky, aby sme žili v lepšom a čistejšom svete. Je to aj vďaka environmentálnemu vzdelávaniu a nasadeniu nadšených pedagógov. Zajtra (15. 10. 2021) získa 40 ďalších škôl medzinárodný certifikát Zelená škola. Dovedna je teda na Slovensku takýchto materských, základných a stredných škôl už vyše 100.

„Program Zelená škola je určený pre školy, ktoré majú odvahu robiť environmentálnu výchovu reálne, nie formálne. Jej cieľom je robiť, čo učíme a zmeny v dennom fungovaní škôl robiť spoločne – učitelia, rodičia, školník, upratovačka a deti. Sme radi, že sa školám darilo aj v čase pandémie, keď to naozaj nebolo jednoduché,“ vysvetľuje manažérka programu Zuzana Gallayová.

Naše Zelené školy sú súčasťou medzinárodnej siete Ecoschool, do ktorej je zapojených vyše 70 krajín, 60 000 škôl a milióny detí, učiteľov a rodičov po celom svete. Na Slovensku program funguje už 17. rok a koordinuje ho Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica bez podpory štátu.

„Zelené školy postupne menia, čo učia o životnom prostredí, ako učia o jeho problémoch a ich riešeniach. Kladú si otázky, čo v dennom chode školy môžu robiť inak v oblastiach ako odpady, voda, energia, potraviny, zeleň a ochrana prírody, doprava a ovzdušie, zelené obstarávanie a nakupovanie. Denne robia kroky pre budúcnosť, vedú žiakov k angažovanosti a participácii na premenách škôl, čo ich pripravuje na fungovanie v demokratickej spoločnosti,“ približuje Zuzana Gallayová a pridáva aj pár príkladov: „ZŠ Poproč napríklad znížila spotrebu energie o 17 %, Cirkevná ZŠ v Lučenci zistila pri rekonštrukcii školy, že majú na pozemku studňu a napojila na ňu toalety na splachovanie úžitkovou vodou. ZŠ Trstené pri Hornáde zas znížila potravinový odpad o 10 %, v Martine sa 15 % rodičov Materskej školy na ulici Š. Furdeka rozhodlo nevoziť deti autom, ale využívať verejnú dopravu. Mnohé školy na svojich pozemkoch chovajú včely alebo kosia priaznivo pre opeľovače.“

Získať certifikát Zelenej školy nie je vôbec jednoduché. Odborníčky a odborníci zo Živice totiž chodia do škôl na kontrolu a certifikát udelia len tým, ktoré si to naozaj zaslúžia. Musia robiť reálne zmeny a skutočne zapájať žiakov, ba čo viac – školáci sú v Zelených školách tí, ktorí vzdelávajú spolužiakov aj pedagógov. V programe je totiž kladený veľký dôraz na rovesnícke vzdelávanie. K 40 novým školám, ktoré certifikát získajú zajtra, pribudne aj 7, ktoré dostanú diplom „Na ceste k Zelenej škole“. Cieľom Živice je, aby boli zmeny v školách skutočne udržateľné.

„Tešíme sa, že aktuálne je do programu Zelená škola na Slovensku zapojených 250 materských, základných a stredných škôl. Vyše 100 z nich je držiteľom medzinárodného certifikátu. Jeho platnosť je dva roky. Teší nás, že vyše 75 % škôl v programe pracuje dlhšie ako 4 roky a opakovane sa im podarilo získať certifikát,“ uzatvára Zuzana Gallayová.

Pri príležitosti 17. ročníka programu Zelená škola prevzalo nad ním symbolickú záštitu Ministerstvo životného prostredia SR. Ak chcete pozerať slávnostné odovzdávanie certifikátov, môžete sa zajtra 15. 10. pripojiť online: ZelenaSkola.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *