Kategórie
Tlačové správy

Okno ako dar

V starej budove SOU Lesníckeho neďaleko Prešova sa rozvíja nový projekt – Krajské centrum rómskej misie na Sigorde. Je súčasťou činnosti občianskeho združenia Horúci tím a pokračovaním veľkého diela Gréckokatolíckej rómskej misie, vďaka ktorej už mnoho Rómov zmenilo svoje životy. Títo Rómovia pomáhajú ako dobrovoľníci či zamestnanci pri budovaní miesta, ktoré má slúžiť ako oddychovo-vzdelávacie centrum pre ľudí z celého Slovenska. Výnimočné je, že do budovania Rómovia vkladajú aj kúsok svojho srdca.

Kategórie
Tlačové správy

Blížia sa k nám kométy pozorovateľné malými ďalekohľadmi

Nočnú oblohu v závere roka ozdobia dve kométy, ktoré budú zo Slovenska pozorovateľné aj malými ďalekohľadmi. K Zemi sa po šiestich rokoch vracia krátkoperiodická kométa Čurjumov-Gerasimenko. Kométa Leonard, ktorej obežná doba je približne 70 000 rokov, bola objavená začiatkom tohto roka a jej jasnosť sa bude pohybovať na hranici viditeľnosti voľným okom.

Kategórie
Tlačové správy

Inšpirujte sa sudcami, ktorí odmietli upaľovať čarodejnice, postavili sa nacistom, či sa snažia o zachovanie nezávislosti súdov

Ako nám ukazuje história, niekedy je treba postaviť sa systému a ísť aj proti aktuálne platným zákonom. V minulosti aj súčasnosti nájdeme viacero žiarivých príkladov, keď sa právnici alebo sudcovia odmietli riadiť pochybnou legislatívou a zachránili tak životy, prípadne zmenili dejiny. Takéto príbehy zozbieral významný nórsky profesor práva Hans Petter Graver, ktorý tento týždeň navštívil Slovensko. Stretol sa tu s viacerými sudcami, navštívil novovzniknutý Najvyšší správny súd SR a odprezentoval knihu Právne hrdinstvá: 12 príbehov odvážnych ľudí v talároch.

Kategórie
Tlačové správy

Zachraňujú vzácne stromy: V areáli SPU v Nitre otvorili unikátny sad starých odrôd

V Demonštračnej záhrade Botanickej záhrady Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre otvorili sad starých odrôd jabloní. Ide o jedinečnú genofondovú zbierku, ktorá združuje 73 prevažne vzácnych starých odrôd jabloní pestovaných v tvare štíhleho vretena. Pribudli tiež bidlá pre dravce, hmyzí hotel a vtáčie búdky.

Kategórie
Tlačové správy

28. október je jeden z najvýznamnejších dní v novodobej slovenskej histórii

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k dnešnému štátnemu sviatku.

Kategórie
Tlačové správy

O reforme školstva zatiaľ rozhodne nemožno hovoriť

Slovenská komora učiteľov cíti povinnosť zareagovať na viaceré vyjadrenia MŠVVaŠ SR, ktoré definujú aktuálne legislatívne zmeny a kroky ministerstva ako „najväčšie reformné zmeny v školstve“. Už sme si zvykli na to, že každý minister školstva sa chce zapísať do dejín školstva a pedagogiky reformou, aká tu ešte v nebola. Žiaľ, doterajší adepti ašpirujú iba ak na zápis do dejín marketingu.

Kategórie
Tlačové správy

Mimoriadny výbor musí priniesť riešenia, aby sa bitky na štadiónoch neopakovali

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k zajtrajšiemu Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Kategórie
Tlačové správy

Žlté pokladničky opäť zaplavia Slovensko

Vo štvrtok 21. októbra sa v uliciach 371 miest a obcí Slovenska uskutoční tradičná pokladničková zbierka Hodiny deťom na podporu detí žijúcich v jednorodičovských rodinách. Po minuloročnej nútenej pandemickej prestávke tak do ulíc opäť vyjde viac ako 6 000 dobrovoľníkov so žltými pokladničkami.

Kategórie
Tlačové správy

Be2Can prinesie najúspešnejšie filmy z prestížnych festivalov

V poradí už ôsmy ročník filmovej prehliadky Be2Can má pre divákov pripravenú štedrú porciu najúspešnejších filmov, ktoré sa premietali na prestížnych filmových festivaloch v Berlíne, Benátkach a Cannes. Z dvanástich vybraných titulov si budú môcť pozrieť sedem aj v Košiciach. V Kasárňach/Kulturparku bude kinosála otvorená od 19. do 24. októbra 2021 od 18.00 h.

Kategórie
Tlačové správy

Protest Nebudeme ticho v Košiciach

20. 10. 2021 o 17.30 u Dolnej Brány sa uskutoční protest za reprodukčnú spravodlivosť v rámci iniciatívy Nebudeme ticho.