Kategórie
Tlačové správy

Polovica testovaných cestovných postieľok nespĺňa bezpečnostné normy

Mnoho rodín s malými deťmi pri ceste na dovolenku pribalí k veľkému množstvu vecí tiež detskú cestovnú postieľku. Spotrebiteľská organizácia dTest nechala otestovať 17 modelov a objavila veľké rozdiely v cene, výbave, ale predovšetkým v kvalite. Viac než polovica testovaných postieľok nesplnila požiadavky normy v oblasti bezpečnosti a odolnosti. Vzhľadom k závažnosti zistených pochybení podal dTest podnet ČOI, aby zahájila šetrenie.

dTest

Ideálna cestovná postieľka by mala byť pohodlná, ľahko prenosná a najmä bezpečná. Výsledky testov z akreditovaných laboratórií ukázali, že parameter bezpečnosti u výrobkov pre najmenších nie je vôbec samozrejmosťou.

„Pri jednom z testovaných modelov hrozí uviaznutie detskej hlavičky v úložnej kapse alebo škrtenie pri zachytení oblečenia o kryty rohov. Ďalšia postieľka neprešla testom stability a pri skúške sa prevrátila,“ uviedla niektoré zo zistených pochybení šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

„V prípade výrobkov určených pre najmenších môžu mať i drobné nedostatky v bezpečnosti fatálne následky. Závery laboratórnych testov sa ukázali ako veľmi závažné, preto sme sa obrátili na Českú obchodnú inšpekciu, aby sa našimi zisteniami zaoberala,“ dodala Hana Hoffmannová.

Hrozí uviaznutie hlavy v úložnej kapse postieľky

Bezpečnostné požiadavky i skúšobné metódy sa riadili normami ČSN EN 716-1 +AC a 716-2, ktoré sa okrem iného zaoberajú tým, či u výrobku nie sú v dosahu dieťaťa ostré hrany, vyčnievajúce súčiastky, malé diely alebo otvory či medzery. Vyššie menované závažné pochybenia test odhalil u postieľok Milly Mally Mirage a Coto Baby Samba Lux 2020. Pri ďalších výrobkoch testy objavili nedostatočne chránené zipsy, ku ktorým sa tak môžu prebojovať kradmé detské pršteky. Zatiaľ čo tzv. testom skúsu, počas ktorého sa simuluje situácia, kedy dieťa okraj postieľky okrem prstov skúma tiež ústami, prešli všetky postieľky veľmi dobre, v skúškach odolnosti roštu vykázala nedostatky takmer tretina výrobkov.

Päť postieľok skončilo s poškodeným roštom

Po skúške s padajúcim závažím, ktoré simulovalo dieťa poskakujúce v postieľke, skončilo päť výrobkov s poškodeným roštom. Z testu stability, kedy závažie simulovalo väčšie dieťa, ktoré sa pridržiava okraja postieľky a nakláňa sa smerom dopredu, odišiel s nedostatočnou jeden výrobok. Záverečnou kapitolou bola chemická analýza, pri ktorej dTest postupoval rovnako ako pri testovaní detských kočíkov – z každej postieľky sa odrezali vzorky z častí, s ktorými môže dieťa prísť do priameho kontaktu, teda z matraca, sieťoviny, textílie či plastov. Pri šiestich modeloch dTest objavil prítomnosť karcinogénnej látky naftalénu. Je potrebné dodať, že i výrobky so zníženým hodnotením za nežiaduce látky nemusia byť zdraviu alebo dokonca životu vyložene nebezpečné. Pokiaľ však nie sú chemické zložky v daných výrobkoch nevyhnutné, nemajú v nich čo robiť. Že to ide i bez nich, dokazujú postieľky s veľmi dobrým hodnotením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *