Kategórie
Tlačové správy

Európsky deň pamiatky obetí stalinizmu a nacizmu

Stanovisko predsedníčky strany ZA ĽUDÍ Veroniky Remišovej k dnešnému dňu, kedy si pripomíname Európsky deň pamiatky obetí stalinizmu a nacizmu.

Pamätajme na 23. august. Zločiny komunizmu a nacizmu nesmú zostať zabudnuté. O to viac dnes, kedy tieto zločinecké režimy klamstvom a dezinformáciami obhajujú aj niektorí politici.

Dnes si pripomíname Európsky deň pamiatky obetí stalinizmu a nacizmu. Symbolicky pripadá táto spomienka na deň, kedy bol v roku 1939 uzavretý pakt medzi Sovietskym zväzom a nacistickým Nemeckom, čo otvorilo dvere najkrvavejšiemu konfliktu v ľudských dejinách. Zločiny komunizmu a nacizmu predstavujú milióny nevinných mŕtvych, koncentračné a vyhladzovacie tábory a zločinecké ideológie, ktoré musí každá slobodná spoločnosť nekompromisne odmietnuť.

Napriek tomu, že Slovenská republika má zákonný rámec, ktorý označuje komunizmus aj nacizmus ako nemorálne a protiprávne režimy, máme u nás politikov, ktorí agresívne a populisticky tieto nebezpečné režimy ospravedlňujú či dokonca schvaľujú. Takéto konanie pokladám za ľudsky neakceptovateľné, odsúdeniahodné a niekedy dokonca až trestné. Zdravá spoločnosť v takejto situácií nesmie zostať ticho, rovnako ako nesmieme dopustiť, aby nedostatok vzdelania a poznania histórie nechal naše deti napospas práve týmto škodlivým vplyvom ľudí, ktorí dnes šíria nebezpečné myšlienky a ideológie. Som presvedčená, že politici bývalej garnitúry, ktorí dnes šíria dezinformácie a lži s cieľom politického profitu, alebo zo strachu pred trestným stíhaním vedome a cielene poškodzujú vlastnú krajinu a jej budúcnosť. Komunizmus aj nacizmus ťažili z demagógie, klamstva a zo strachu ľudí vzoprieť sa aj ťažkým zločinom.

Dnes vidíme, ako sa Robert Fico, človek, ktorý si nevšimol pád komunizmu spája s extrémistami a zvoláva protesty nie s cieľom pomôcť Slovensku, ale s cieľom zachrániť seba a „svojich ľudí“. So znepokojením vnímam, že Smer od „hrádze proti extrémizmu“ prešiel k „hrádzi s extrémizmom“. Rozbíjanie spoločnosti a šírenie klamstiev zo strany politikov Smeru a Hlasu škodí krajine a ukazuje, že v úsilí zachrániť seba sú bývalí vládni politici ochotní zájsť nebezpečne ďaleko.

O to viac je potrebné v tejto dobe emócií a dezinformácií pamätať na ťažkú históriu komunizmu a nacizmu tak, aby sa už nikdy nezopakovala.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *