Kategórie
Humanizmus Osobné

6. júl – pamiatka na upálenie Majstra Jána Husa

Rímskokatolícka cirkev bezohľadne odsúdila Majstra Jána Husa k upáleniu na hranici len za to, že mal reformátorské a kritické názory.

Majster Ján Hus
Majster Ján Hus

Rímskokatolícka cirkev ho odsúdila ako kacíra, a bol vydaný svetskej moci k upáleniu na hranici, pretože odmietol odvolať svoje učenie. Majster Ján Hus vo svojich prácach kritizoval mravný úpadok, v ktorom sa ocitla rímskokatolícka cirkev. Rímskokatolícka cirkev ho za kritiku označila kacírom, jeho učenie herézou a exkomunikovala ho v roku 1411. K upáleniu došlo počas kostnického koncilu v roku 1415.

Dátum upálenia sa stal českým štátnym sviatkom.

Ako svojho svätého mučeníka ho (spolu so svätým mučeníkom Jeronýmom Pražským) uctieva česká Starokatolická cirkev a Pravoslávna cirkev (podľa vyhlásenia metropolitu Kryštofa, arcibiskupa pražského). Pre Cirkev československú husitskú je výročie jeho smrti fakticky najväčším sviatkom.

Odkazy:

Filozofický ústav AV ČR uverejnil diela Majstra Jána Husa. V diele „Mistr Jan Hus jako universitní rektor a profesor (Stein)“ sa nachádza táto podobizeň Majstra Jána Husa.

Majster Ján Hus
Majster Ján Hus.

Jedna odpoveď na “6. júl – pamiatka na upálenie Majstra Jána Husa”

Hrozná informácia z diela „Mistr Jan Hus jako universitní rektor a profesor (Stein)“.

Rukopis svého překladu, o kterém Dr. Stein narychlo pracoval, odevzdal 21. října 1941 nakladateli dru Františku Laichterovi a zavázal jej k slibu, že jej jednou naurčito vydá, i kdyby zatím překladatele pohltily vzduté vlny nenávistné persekuce. V Laichterově nakladatelství, označen pseudonymem Evžena Plecháče, přečkal Steinův strojopis zhroucení nacistického režimu, zatím co jeho původce, odtransportovaný 6. srpna 1942 do Terezína a 1. února 1943 do Osvětimi, dávno dodýchal v plynové komoře.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *