Kategórie
Tlačové správy

Koľko by stál deň voľna pre matky?

Inštitút INESS od roku 2019 prevádzkuje a pravidelne aktualizuje kalkulačku nákladov na zamestnancov CenaZamestnanca.sk. Táto kalkulačka využíva unikátny prepočet nákladov na reálne odpracované dni zamestnanca, preto pomocou nej môžeme jednoducho vypočítať dopady rôznych nápadov na cenu práce.

Medzi tie najnovšie môžeme zaradiť aj povinný dodatočný deň pracovného voľna mesačne pre pracujúce matky (rodičov?). Pomocou CenaZamestnanca.sk porovnáme náklady na modelovú zamestnankyňu v službách bez detí a s deťmi po reforme.

Zamestnankyňa v administratíve (žiadna práca nadčas, ani cez víkendy, či cez sviatok) vo veku 32 rokov má zmluvnú (hrubú) mzdu 1 200 eur. Skutočný náklad zamestnávateľa na odpracovaný človekomesiac tejto zamestnankyne dosahuje 2 012 eur. Tá istá zamestnankyňa s deťmi dnes stojí zamestnávateľa o 46 eur (+2,3 %) mesačne viac. Spôsobuje to dodatočný týždeň plateného voľna pre mladých rodičov, uzákonený od roku 2020. V prípade zavedenia dodatočných 12 voľných dní ročne by modelová zamestnankyňa zdražela o ďalších 123 eur (+6 %) mesačne. Mladá modelová zamestnankyňa s deťmi by po tejto zmene bola pre zamestnávateľov drahšia o 169 eur v porovnaní so zamestnankyňou bez detí. Zamestnávateľ by na jej odpracovanú hodinu musel vynaložiť o 8,4 % viac nákladov ako na zamestnankyňu bez detí.

Tento návrh je typickým príkladom nezamýšľaných dôsledkov v ekonómii. Zdanlivo „bezplatný“ darček pre voličky (a voličov?) v skutočnosti znamená významné zhoršenie ich pozície na trhu práce. Motivácia zamestnávateľov vyberať si spomedzi uchádzačov existujúce alebo potenciálne matky sa zavedením tejto zmeny zníži. Riešením nie je ani prenos nákladov na štát. Vláda si práve pre deficitnú Sociálnu poisťovňu vypýtala ďalšie zdroje za 100 miliónov eur, nová „dovolenková“ dávka by jej deficit prehĺbila minimálne v dvojnásobnej sume. Bolo by to ďalšie posunutie štafetového kolíka v rozpočtových pretekoch ku dnu.

Rodinná politika na Slovensku potrebuje skutočné reformy v podobe flexibilnejšieho zákonníka práce, nižšieho daňovo odvodového zaťaženia práce (napr. práce na dohodu), či väčšej flexibility pri vytváraní škôlok a detských klubov. Slovenské matky môžu čerpať jednu z najdlhších rodičovských dovoleniek na svete, napriek tomu je pôrodnosť na Slovensku nízka. Pridávanie ďalších voľných dní na úkor kariérneho postavenia žien túto situáciu sotva zmení.

Ako funguje kalkulačka CenaZamestnanca.sk: Kalkulačka na základe vstupov používateľa zráta celkové výdavky zamestnávateľa na zamestnanca – mzdu, dane a odvody, príplatky ku mzde, 13. a 14. mzdu, ale aj príspevok na stravu, sociálny fond, či rekreačné poukazy. Kalkulačka berie do úvahy aj reálne odpracovaný čas, preto odrátava dovolenky, práceneschopnosť, či návštevy lekára. Výsledkom je náklad na človekomesiac a človekohodinu – náklad na zamestnancom reálne odpracovaný mesiac, či hodinu. Od aktualizácie v máji 2021 kalkulačka umožňuje aj kalkuláciu podľa typu prevádzky – 1, 2 a 3-zmenná. Typ prevádzky totiž ovplyvňuje počet riadnych hodín odpracovaných za týždeň (37,5 hodín pri 3-zmennej a 38,75 hodín pri 2-zmennej).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *