Kategórie
Tlačové správy

Školy stále zatvorené: žiaci objavujú tajný život elektroniky

Počítač, mobil, tablet či laptop, na ktorom čítate tento článok či pracujete počas dňa, sa zaraďuje k celkovému množstvu elektroniky, ktorej svetová produkcia z roka na rok rastie zhruba o 2,5 mil. ton.

K týmto spotrebičom pripočítajte rádia, hračky a celkové elektronické zariadenie domácnosti, ktoré sa časom pridá ku kope vyprodukovaného odpadu. V celosvetovom priemere je vyprodukovaných na osobu približne 7,5 kg elektroodpadu ročne. Zdá sa vám to málo? Skúste si toto množstvo vynásobiť len počtom obyvateľov Slovenska alebo vyspelej Európy.

On-line kurz „Tajný život elektroniky“ postavený na stručných faktoch, fotografiách a videách vám pomôže získať nový pohľad na elektrospotrebu. Od Einsteinovho pracovného stola, cez našu domácnosť až po najtoxickejšiu ilegálnu skládku v Ghane.

„V čase zatvorenia škôl, sme pre žiakov pripravili zaujímavú formu vzdelávania o elektronike, špeciálne o elektroodpade,“ hovorí autorka kurzu Zuzana Dovalová zo Živice.

„Kurz je krátky, praktický, konfrontujúci spotrebiteľské návyky každého z nás. Je vhodný pre všetkých, ktorí túto tému pokladajú za dôležitú.“

Už nejde len o náš „mikrosvet“. Ide o globálny problém, do ktorého všetci rôznou mierou prispievame. Rovnako aj jeho riešenie je v našich rukách. Aké? Aj to je obsahom tohto kurzu, ktorý pripravilo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v rámci projektu „Elektroodpad dopad“. Je dostupný pre všetkých záujemcov na stránke www.ElektroOdpad.Zivica.sk, vďaka podpore SEWA, a. s. zadarmo.

Kurz pre žiakov vo veku 12 – 18 rokov „Tajný život elektroniky“ zábavnou formou poodhaľuje informácie, ktoré si často pri kúpe nových výrobkov neuvedomujeme. Ako sa vyvíja elektronika v našej domácnosti, koľko pomocníkov nám uľahčuje život, ako prebieha recyklácia a koľko z nich končí na skládkach odpadu? Aj tých ilegálnych. Naša individuálna spotreba je predpokladom produkcie nových elektrospotrebičov aj odpadu. Ako môžeme každý z nás prispieť k predchádzaniu a riešeniu tohto problému? Dozviete sa, vyskúšajte kurz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *