Kategórie
Humanizmus Tlačové správy

Titul Európsky strom roka putuje do Španielska

Pýši sa ním tisícročný dub.

Strom roka

Prestížny titul Európsky strom roka po prvýkrát poputuje do Španielska. Odnáša si ho vzácny tisícročný dub z obce Lecina s historicky najvyšším počtom až 104 264 hlasov, vďaka ktorým nechal svojich súperov ďaleko za sebou. Strieborná medaila patrí takisto veteránovi z Talianska, platanu Curringa, ktorý získal 78 210 hlasov. Nezvyčajne exotický Platan východný z Ruskej federácie s pôsobivými 66 026 hlasmi sa umiestnil na treťom mieste.

Hoci pandémia opäť presunula finále na internet, súťaž bola podľa slov organizátorov mimoriadne úspešná.

„Celkovo bolo v roku 2021 odovzdaných rekordných 604 544 hlasov. Je to viac ako dvojnásobok z predošlých ročníkov. To sa týka aj nášho finalistu – 700-ročného Dubu z Drnavy, ktorý získal úžasných 30 055 hlasov. Hoci skončil na 14. mieste, výsledky boli naozaj veľmi tesné a rozhodovali doslova desiatky hlasov. Je to krásny výsledok,“ hovorí Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis, ktorá je spoluorganizátorom ankety Európsky strom roka.

„Zaujímalo nás, ako prekvapiť našich priaznivcov a verejnosť, ktorí sa chystali sledovať vyhlásenie ankety a rozhodli sme sa vytvoriť krátky animovaný film o tohtoročnej súťaži a jej výsledkoch v nádeji, že ich rozveselí. Chceme, aby naša súťaž dala ľuďom to, čo v dnešnej dobe najviac potrebujú – pekný kúsok prírody a zelene a radostnú nádej na budúcnosť,“ povedal Josef Jarý, organizátor ankety z Environmental Partnership Association.

Súťaž je organizovaná vďaka Environmental Partnership Association a European Landowners’ Organisation pod záštitou členov Európskeho parlamentu, Ludeka Niedermayera a Michala Wiezika.

Príbeh Víťazného Dubu z obce Leccina – Stromu čarodejníc

Legendy hovoria o časoch, kedy čarodejnice obývali pohorie Guarra, kde tancovali okolo dubu a oslavovali ho. O tisíc rokov neskôr, je to práve vďaka jeho spojeniu s ľuďmi, že v malom mestečku Alto Aragón s iba trinástimi obyvateľmi ešte stále pevne stojí. Naďalej je miestom, kde sa ľudia stretávajú pri oslavách. Je prekvapujúce, že hoci je v takomto veku v blízkosti domov, stále prekypuje životom. Jeho tajomstvom na dlhovekosť bude zaiste starostlivosť od dobrých susedov a tanec čarodejníc.

„Táto súťaž nám pripomína, že stromy nie sú len základom pre našu klímu, ale slúžia aj ako zdroj energie a predovšetkým – každý strom má svoj unikátny príbeh. Preto chcem poďakovať všetkým, ktorí sa na súťaži Európsky strom roka podieľali a ktorá je jedna z tých, kde je každý víťaz,“ uzatvára Luděk Niedermayer, poslanec Európskeho parlamentu a zároveň patrón súťaže.

Tohoročné vyhlásenie výsledkov sa konalo spolu s online konferenciou „Sadíme budúcnosť“, ktorú EPA adresovala Európskej komisii k plánu vysadiť 3 miliardy stromov do roku 2030. Zúčastnili sa jej predstavitelia Európskej komisie, Európskeho parlamentu, ministerstiev, ako aj zástupcovia korporácií a bankového sektora, mimovládnych organizácií a iniciatív naprieč Európou. Venovali sa téme, ako zapojiť aktérov občianskej spoločnosti do tohto ambiciózneho plánu. Záznam je uverejnený na Tree of the Year.

Európsky strom roka 2021 – výsledky

MiestoStromKrajinaHlasy
1.Tisícročný dub z obce LecinaŠpanielsko104 264
2.Platan CuringaTaliansko78 210
3.Starodávny platanRusko66 026
4.Milovaný platanPortugalsko37 410
5.Lipa sv. Jána NepomuckéhoPoľsko35 422
6.Starobylý matičný stromHolandsko34 244
7.Jabloň u LidmanovČesko32 028
8.Judášovec na Kostolnom kopci v MélykútMaďarsko31 867
9.La PouplieFrancúzsko31 594
10.Najstaršia Medulinčanka – čokoládový strom našich spomienokChorvátsko31 283
11.Strom, ktorý prežilSpojené kráľovstvo (Škótsko)31 197
12.Štvorkmenný preživšíBelgicko30 886
13.Staručký dub z DrnavySlovensko30 058
14.Stará morušaBulharsko30 055
Spolu  604 544

Foto:

1. miesto

Tisícročný dub z obce Lecina (Španielsko)
Tisícročný dub z obce Lecina (Španielsko).

2. miesto

Platan Curinga (Taliansko)
Platan Curinga (Taliansko).

3. miesto

Starodávny platan (Rusko)
Starodávny platan (Rusko).

Environmental Partnership Associaton (EPA) je zoskupenie šiestich nadácií z Bulharska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska, ktoré podporujú projekty zamerané na ochranu životného prostredia a aktivizujú miestne komunity. Za vyše 20 rokov svojej existencie EPA podporila tieto projekty nadačnými príspevkami v celkovej sume viac ako 10 miliónov €.

Európsky strom roka je súťaž, ktorá upriamuje pozornosť na vzácnosť a dôležitosť stromov ako prírodného a kultúrneho dedičstva Európy a zároveň vyzdvihuje ich environmentálnu dôležitosť v celom ekosystéme. V súťaži sa nehľadá najkrajší strom, ale strom s príbehom, ktorý je zakorenený v životoch a v práci ľudí a komunity, ktorá strom obklopuje.

Organizátori a partneri:

ELO
Európsky strom roka 2021

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *