Kategórie
Tlačové správy

Kam si zájsť pre citrusovú limonádu?

Do Poľska, Nemecka alebo Česka? To zisťoval dTest vo svojom porovnaní.

© ath81 – Adobe Stock
© ath81 – Adobe Stock.

Pokiaľ sa vám niekedy zdalo, že limonáda v cudzine chutí inak než doma, dajú vám naše výsledky porovnania za pravdu. Je dlho známym faktom, že limonády sa v rôznych štátoch rôzne osladzujú. Niekde používajú cukor, inde glukózovo-fruktózový sirup. Výsledky porovnania časopisu dTest navyše ukázali, že v niektorých štátoch sa do zloženia vkradli i náhradné sladidlá.

Aj keď aktuálna situácia cestovaniu celkovo nepraje, cestovala redakcia dTestu do nemeckých, českých a poľských obchodov, aby z nich priviezla zástupcov globálne rozšírených citrusových limonád, a to pomarančových nápojov Fanta a Mirinda a citrónových Sprite a 7Up. Do porovnania sa tak dostali štyri trojice limonád s takmer totožným vzhľadom a čo najpodobnejším objemom. Aké boli výsledky?

Opäť potvrdili, že odlišností môže byť viac než dosť. Napríklad náhradné sladidlá. Z pohľadu zákazníka sa objavujú vo všetkých štyroch limonádach. Prídavok náhradných sladidiel môže súvisieť so snahou znížiť obsah cukru v nápojoch. Rozdiel sa potom premieta i do výživových údajov. Český variant Spritu obsahuje najmenej cukru (2 g/100 ml) a na etikete je dokonca pomenovaná ako nízkoenergetická limonáda. To nemecký a poľský variant ukrýva cukru štyrikrát, prípadne päťkrát viac.

„Aj keď pravé dôvody rozdielneho sladenia môžeme len odhadovať, možno k tvrdeniu výrobcov, že kombináciou prírodných a nízkokalorických sladidiel pracujú na znižovaní obsahu cukrov, namietať, že sladené limonády rozhodne nemajú tvoriť chrbticu pitného režimu, ale mali by byť skôr len nápojovým dezertom. S týmto prístupom by pridávanie náhradných sladidiel nemuselo byť nutné,“ objasňuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Zoznamy ingrediencií sa rozchádzali i pri ďalších položkách: zatiaľ čo český a poľský Sprite dosahuje citrónové príchute za pomoci prírodných aromatizovaných látok, ten nemecký obsahuje i 1,1 % šťavy z limetky a citróna. Rozdielny prístup vysvetľuje výrobca nemeckou snahou o obmedzenie obsahu cukru v receptúre, a úlohou ovocnej šťavy je teda vytvorenie plnej ovocnej chuti. Podľa vyjadrenia výrobcu ide v nemeckom prípade o výnimku, všeobecne vraj zložka ovocnej šťavy nie je súčasťou receptúry tohto nápoja.

Ďalšou oblasťou, v ktorej sa jednotlivé národností variantmi odlišovali, bolo použitie prídavných látok a aromatizovaných látok, kde bol rozdiel výraznejší. Z etikiet limonád Mirinda a 7Up vyplývalo, že nemecký variant vonia po prírodnej aróme, ide teda o vonnú látku získanú priamo z ovocia. Česká a poľská verzia obsahovala len arómy, a môže teda voňať i po látke celkom neprírodného pôvodu, i keď by podľa výrobcu mali byť arómy všade rovnaké.

Po zohľadnení všetkých skutočností stanovila redakcia časopisu poradie. Kladne sa hodnotil čo najmenší počet prídavných látok a vyšší ovocný podiel. Do úvahy sa bral i obsah cukru. Najlepšie sa v porovnaní viedlo nemeckým výrobkom. Obsadili prvé miesta u troch výrobkov (Sprite, 7Up a Mirinda), v prípade Fanty uspel najlepšie poľský variant, a to vďaka vysokému ovocnému podielu a použitiu ovocných aromatických látok.

Porovnanie bolo súčasťou kampane spoločnosti dTest Stop dvojakej kvalite, ktorá upozorňuje na rozdiely medzi kvalitou a zložením rovnako označených výrobkov v rámci Európskej únie. Jej cieľom je prijať také opatrenie, aby každý spotrebiteľ dokázal pri bežnom nákupe rozlíšiť, že ide o výrobok v rôznych variantoch, a určiť, o aký variant ide. Než k záväznému prijatiu dôjde, radí šéfredaktorka Hana Hoffmannová zamerať sa na etikety výrobkov.

Stop dvojakej kvalite

„Stojí za to ich čítať. Len tak môžete ešte pred nákupom zistiť, či vybraný výrobok – v tomto prípade ovocná limonáda – obsahuje náhradné sladidlá alebo ovocnú šťavu, prípadne si vybrať inú, ktorá bude lepšie vyhovovať vašim predstavám.“

Kompletné výsledky tohto porovnania sú k dispozícii na stránke: dTest.

Viac o kampani Stop dvojakej kvalite.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *