Kategórie
Humanizmus Osobné

Najvyššie dobro

Autor: Lucius Annaeus Seneca.

Aký je zmysel života, v čom spočíva pravé šťastie, ako dosiahnuť trvalé radosti, neohrozené mysle a múdrosti, ako žiť, ale tiež ako zomrieť, to sú základné témy a otázky najznámejšieho a najčítanejšieho Senecovho diela, ktoré vzniklo pred takmer dvomi tisícmi rokov.

Seneca posiela pozdrav Luciliovi.

Stále sa na mňa obraciaš s prosbou o radu v jednotlivých záležitostiach a pritom zabúdaš, že nás od seba delí šíre more. Pretože pri každej rade veľmi záleží na tom, aby prišla v pravý čas. Nevyhnutne sa v niektorých prípadoch stáva, že sa môj názor dozvieš skôr než by sa hodil názor opačný. Rady sa totiž prispôsobujú okolnostiam. A tie sú samá zmena, niekedy priamo prevratné, rady sa musia teda zrodiť v ten deň. Niekedy i tak príde neskoro – rada sa musí zrodiť takpovediac pod rukami. Ukážem ti, ako ju nájsť.

Kedykoľvek budeš chcieť vedieť, čomu sa máš vyhnúť alebo za čím máš ísť, obráť svoj pohľad na najvyššie dobro, cieľ svojho života. S ním musí byť totiž v súlade každé naše konanie. Jednotlivosti usporiada len ten, kto bude mať jasnú predstavu o svojom živote ako celku. Kto nemá jasno, čo chce namaľovať, nevytvorí obraz, aj keby mal farby prichystané. A v tom chybujeme i my, že všetci uvažujeme o jednotlivých častiach svojho života, avšak nikto neuvažuje o celom živote. Kto chce vystreliť šíp, musí vedieť, čo chce zasiahnuť, a podľa toho dať svojej strele určitý smer a rukou ju viesť. Kto nevie, do ktorého prístavu pláva, tomu nie je priaznivý žiadny vietor. Náhoda ma nevyhnutne veľkú moc nad našim životom, pretože žijeme podľa náhody. Dochádza i k tomu, že si niektorí ľudia nie sú vedomí toho, že isté veci vedia. Tak, ako často hľadáme tie, ktoré stoja vedľa nás, rovnako tak málokedy vieme, že cieľ, najvyššie dobro, je na dosah ruky.

Čo je najvyššie dobro, o tom si môžeš spraviť predstavu bez dlhých rečí a okľúk; musí sa na dobro takpovediac ukázať prstom a bez akéhokoľvek delenia. Načo ho deliť na čiastočky? Stačí predsa jednoducho povedať:

„Najvyššie dobro je to, čo je čestné,“ a aby si sa divil ešte viac: „Jediným dobrom je to, čo je čestné, ostatné sú dobrá lživé a nepravé.“

Pokiaľ o tom sám seba presvedčíš, pokiaľ si vrúcne zamiluješ cnosť (milovať ju je totiž málo), bude pre teba všetko, čoho sa ona dotkne, požehnané a šťastné, nech už sa to ostatným bude javiť akokoľvek. I mučenie, len keď budeš ležať na mučidlách s väčšou vyrovnanosťou než mučiteľ, i ochorenie, pokiaľ nebudeš preklínať svoj osud, pokiaľ sa nepoddáš chorobe, skrátka všetko, čo sa ostatným javí zlom, skrotne a zmení sa v dobro, ak budeš nad to povznesený.


Dopisy psané stoikem

Úryvok pochádza z knihy Dopisy psané stoikem (Listy písané stoikom) s podtitulom Epistulae morales ad Lucilium zo strany 192. Knihu vydalo v roku 2018 vydavateľstvo Rybka Publishers. ISBN: 978-80-87950-51-7.

Jedna odpoveď na “Najvyššie dobro”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *