Kategórie
Tlačové správy

Reštart bude ťažší, čašník či chyžná zdraželi

INESS predstavuje aktualizovanú verziu kalkulačky cenazamestnanca.sk pre rok 2021.

Otváranie reštaurácií a barov je momentálne v nedohľadne. Tie podniky, ktoré prežijú, sa však budú musieť pripraviť na vyššie náklady. Rovnaké množstvo času, odpracované typickým čašníkom* s nezmenenou polohrubou mzdou 650 eur, bude v roku 2021 o 26 eur drahšie bez toho, aby sa zmenila zmluvná mzda. Dôvodom je nárast príplatkov z titulu skokového rastu minimálnej mzdy.

V prípade typickej chyžnej** s minimálnou mzdou je nárast ešte výraznejší. V roku 2020 mala zmluvnú polohrubú mzdu 580 eur a náklady na jeden človekomesiac pre jej zamestnávateľa dosiahli 1 258 eur. V roku 2021 stúpla minimálna mzda na 623 eur, v dôsledku čoho náklad na človekomesiac stúpol o 91 eur na 1 349 eur.

Do našej kalkulačky cenazamestnanca.sk sme zapracovali legislatívu platnú od 1. januára 2021. Zmena príplatkov z dôvodu zmeny minimálnej mzdy je prakticky jedinou zmenou, ktorá priamo (negatívne) ovplyvní náklady zamestnávateľa. Z pohľadu zamestnanca prišlo k niekoľkým ďalším úpravám, najmä ku zrušeniu odvodovej výnimky pre 13. a 14. mzdu, a ku zmene výšky nezdaniteľnej časti základu dane.

Martin Vlachynský
INESS

Čo je cenazamestnanca.sk?

Cenazamestnanca.sk je online kalkulačka nákladov práce. Prvýkrát ju INESS predstavil v roku 2019. Pomocou 13 parametrov si môžete navoliť vlastný profil zamestnanca podľa svojho uváženia, prípadne využiť prednastavené profily. Kalkulačka je unikátna z dvoch dôvodov. Po prvé, nesleduje iba zmluvnú mzdu, ale kalkuluje aj s nadčasmi či prácou v sobotu, alebo s 13. mzdou. Po druhé, pracuje s konceptom človekohodín a človekomesiacov, ráta teda náklady skutočne odpracovaného času, očisteného od sviatkov, dovoleniek, či práceneschopnosti.

Čo je to polohrubá mzda?

Tradičný termín „hrubá mzda“ mzda je zavádzajúci a ekonomicky nezmyselný. Neobsahuje totiž všetky daňovo-odvodové náklady. Časť z nich je ukrytá pod fikciou „odvody zamestnávateľa“. Preto používame prednostne termín „polohrubá mzda“. Viac vysvetľujeme v publikácii, či na videu a podcast.

* Priemerne v mesiaci odpracuje aj 24 hodín v sobotu, 24 hodín v nedeľu a 8 hodín cez sviatok, 80 hodín pracuje v noci a má 30 hodín nadčasov

** Priemerne v mesiaci odpracuje aj 24 hodín v sobotu, 24 hodín v nedeľu a 8 hodín cez sviatok a nemá nadčasy ani nočnú prácu

Cenazamestnanca.sk
Cenazamestnanca.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *