Kategórie
Tlačové správy

Lockdown ich nezastavil: žiaci učiteľmi o elektroodpade

Mesiace zatvorených škôl spôsobujú celý rad problémov – žiakom, rodičom, zamestnávateľom, samosprávam.

Živica

Denne sme v spojení vďaka elektronike. Na 100 obyvateľov Európy pripadá 125 SIM kariet. Čo je však ukryté za výrobou mobilného telefónu? Akú cestu prejde od ťažby koltánu v afrických baniach, cez výrobné linky až k nám domov? Kto nám elektroniku vyrába a ako sa likviduje? Dá sa z nej ťažiť zlato? A prečo by nás to malo zaujímať?

Zákaz vychádzania nezastavil 21 školských tímov v zložení učiteľ a dvaja žiaci. V novembri absolvovali on-line kurz Elektroodpad-dopad a v rámci neho aspoň na diaľku navštívili firmu na spracovanie elektroniky v Banskej Bystrici a vyspovedali konateľa, napr. aj, ako sa získavajú vzácne kovy z mobilov či ako sa recyklujú CT.

„Zaujal ma životný proces elektrospotrebičov, pretože si myslím, že každý by mal vedieť kde to skončí a aké veľké ma následky to ako sa my rozhodneme,“ žiačka Danka zo ZŠ J. Alexyho, Zvolen.

„Najviac sa mi páčila virtuálna exkurzia do závodu ZEDKO na spracovanie elektroodpadu. Vôbec som nevedela, že také niečo na Slovensku je a bolo to veľmi zaujímavé. Myslím si, že o tom ako to funguje v takomto závode by mal vedieť každý. Poviem to rodine a kamarátom,“ hovorí študentka Mária, Súkromná spojená škola EDUCO, Slanická Osada, Námestovo.

Ako sa žiakom a učiteľom darí prenášať získané informácie aj vyskúšané aktivity z kurzu do ich škôl pozdieľali na spoločnom on-line stretnutí začiatkom februára.

„S veľkým rešpektom sme počúvali žiakov, študentov aj učiteľov z 21 škôl zapojených do projektu Elektroodpad-Dopad4, čo všetko sa im už podarilo. Po absolvovaní kurzu o elektroodpade učili svojich spolužiakov aj mladších žiakov, kým sa dalo aj naživo, potom online. Informovali ostatné pani učiteľky, pani upratovačky, školníkov aj rodičov. V školách aj v domácnostiach poupratovali starú elektroniku a zorganizovali zber elektroodpadu, ktorého množstvo našim fungovaním v online svete narastá. Písali články do novín, vytvorili FB stránky, školský Instagram, kde o téme priebežne informujú spolužiakov a kamarátov, pátrali po opravovniach pokazených elektrospotrebičov. Základná škola v Pliešovciach nadviazala spoluprácu so žiakmi zo Srbska a Turecka a budú ich na diaľku učiť o elektroodpade,“ ocenila Ing. Lesanka Blažencová, koordinátorka projektu Elektroodpad-dopad4 z OZ Živica.

Elektroodpad

Pre školy, ktoré nie sú do projektu zapojené, ale vnímajú vážnosť problému elektroodpadu spracovalo OZ Živica metodickú príručku Elektroodpad-dopad, ktorá je dostupná zadarmo.

Už 4. ročník projektu Elektroodpad-Dopad sa realizuje vďaka podpore spoločnosti SEWA.

Elektroodpad

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *