Kategórie
Tlačové správy

Príbor prispôsobený jedlu aj príležitosti

Príbor používame každý deň, no málokto si uvedomuje, aký je rozmanitý. Existujú mnohé typy lyžičiek, nožov, vidličiek, vyrábané z rôznych materiálov a v rozličných vyhotoveniach. Obyčajne sa uspokojíme so základnými typmi, avšak v závislosti od príležitosti či preferovaných jedál sa oplatí vybaviť si kuchyňu aj inými, menej používanými, no užitočnými variantmi. Aké typy príborov si môžete zadovážiť?

stolovanie

Lyžice, vidličky a nože sa vyrábajú v rôznych podobách, pričom obyčajne sú nazvané podľa toho, na čo sú určené. Účelu je prispôsobená ich veľkosť, tvar, materiál či dizajn. Správny výber je dôležitý najmä kvôli príjemnej konzumácii, avšak pri rôznych spoločenských príležitostiach sa berie do úvahy aj estetické hľadisko, pričom príbor má moc dodať prestretému stolu jedinečný šmrnc. Etiketa stolovania je prísnejšia hlavne pri formálnom obede či večeri s niekoľkými chodmi, pri ktorých sa používa viac typov príborov. Netreba sa však zľaknúť, ak nemáte dostatok skúseností a pred sebou vidíte veľké množstvo vidličiek, lyžičiek a nožov. Stačí len postupovať od vonkajšieho kraja a žiadne faux pas nehrozí.

Aké jedlo, taký príbor

Ako bolo spomenuté, prvoradou úlohou príboru je uľahčiť nám prípravu či konzumáciu jedál a nápojov. Každé jedlo a nápoj však majú svoje špecifiká a tomu sú prispôsobované aj jednotlivé vyhotovenia.

Najčastejšie používanými typmi sú všetkým dobre známe polievková lyžica, čajová a kávová lyžička. Vedeli ste však, že zoženiete aj bujónovú, limonádovú či mokka lyžičku? Na prílohu poslúži zas šalátová, servírovacia lyžica a lyžica na ryžu, maškrtné jazýčky ocenia jogurtovú, zmrzlinovú, dezertnú či lyžicu pre pravých gurmánov – gourmet. Dokonca existuje aj špeciálna lyžička na kaviár, vajcia, olivy alebo citrusy.

Výber vidličiek je podobne široký. Jednotlivé druhy sa líšia najmä veľkosťou a počtom hrotov. Okrem klasickej jedálenskej poznáme vidličku na ryby, šalát, slimáky či ustrice, ale aj na koktaily. Na konzumáciu sladkých jedál poslúži dezertná vidlička a vidlička na múčnik, na hlavný chod zas steaková či servírovacia a vidlica na mäso.

Nože môžu mať rôzne funkcie – slúžia na krájanie, sekanie, porciovanie, natieranie atď. Rozdiel spočíva v ich veľkosti, hrúbke a najmä v čepeli noža, ktorá môže byť špicatá, zaoblená či zúbkovaná. V ponuke nožov je napríklad klasický jedálenský, dezertný a steakový, nôž na ryby, maslo, chlieb, šunku, zeleninu alebo syr.

Kvalitný, pekný aj praktický

Ak si potrpíte na kvalitu, dôležitým okrem účelu použitia bude pre vás aj výber materiálu a dizajn príboru. K najkvalitnejším a trvácnym patrí nehrdzavejúca oceľ. Na špeciálne príležitosti sa hodí gravírovaný príbor, extravagantnejších jedincov zaujmú luxusné odtiene zlatej či medenej. V ponuke nájdete i jednorazový príbor, dostupný aj v ekologickej verzii. Trh nezabúda ani na tých najmenších. Detský príbor je menší, ľahší a zvyčajne ozvláštnený farbami a maľovanými alebo vyrytými obrázkami.

Pri výbere dbajte nielen na kvalitu (najmä pri detskom plastovom príbore), ale aj na praktickosť, čo sa týka údržby. To je dobré mať na pamäti hlavne pri príbore na každodenné používanie. Na lesklých povrchoch vidieť odtlačky prstov, preto už po presune zo zásuvky na stôl môže príbor pôsobiť ako ušpinený. Pri matných povrchoch sa tomuto nechcenému efektu vyhnete. Okrem toho platí, že viac času vám zaberie umývanie príborov s rôznymi ozdobnými, členitými prvkami, v ktorých sa môžu usádzať zvyšky jedla a nápojov. Sviatočným stolom, naopak, práve takýto príbor môže dodať jedinečnú atmosféru.


Vedeli ste, že?

Existuje príbor, ktorý v sebe spája funkciu lyžičky, vidličky aj noža a je ukážkou toho, ako jesť jednou rukou. Lyžička doplnená o vidličkové hroty a ostrie noža po stranách je známa pod názvom „splayd“ a vynašli ju v Austrálii v 40. rokoch 20. storočia. Dnes tento typ vzhľadom na jeho praktickosť s obľubou využívajú napríklad milovníci dlhších pobytov v prírode.

Tip na záver (nielen pre vegetariánov):

Na trhu dnes nájdete aj tzv. veggie súpravu. Ide o vidličku a lyžicu vyrobené vyslovene na konzumovanie ovocia a zeleniny. Ich tvar je navrhnutý tak, aby jedlo po tanieri zbytočne nekĺzalo a dalo sa jednoducho nabrať.

Zdroj: Spolu k stolu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *