Kategórie
Tlačové správy

Ústavný zákon k zákazu spaľovania zahraničného odpadu by bol proti záujmom Slovenska

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k snahe presadiť do ústavného zákona zákaz spaľovania zahraničného rádioaktívneho odpadu na Slovensku.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje za správne, aby bol do ústavného zákona presadený zákaz spaľovania zahraničného rádioaktívneho odpadu na Slovensku.

„Ústavný zákon, ktorého zámer prezentovalo Ministerstvo životného prostredia SR s cieľom zakázať spaľovanie rádioaktívneho odpadu zo zahraničia, by bol proti záujmom Slovenska a odborným a technologickým kapacitám, ktoré máme na Slovensku. Nie je preto korektné presadzovať tento úmysel do ústavného zákona,“ uviedol predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

Proces spracovávania odpadu v spoločnosti JAVYS podlieha podľa podpredsedu hospodárskeho výboru a poslanca za stranu SaS Radovana Kazdu prísnej kontrole a environmentálnym štandardom.

„Jeho zákaz by spôsobil aj to, že tejto vysoko odbornej činnosti by sme sa vzdali v prospech firiem v iných krajinách. Spálený zahraničný odpad sa s identickým množstvom rádioaktivity, aká bola dovezená, vždy vracia do krajiny pôvodu. Na Slovensku teda neostáva nadbytočná rádioaktivita. Pre potlačenie akýchkoľvek pochybností som vo Výbore NR SR pre hospodárske záležitosti inicioval už v októbri zámer navštíviť zariadenia spoločnosti JAVYS v rámci pracovnej návštevy či poslaneckého prieskumu, ktorý sme však odložili pre opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19,“ doplnil Radovan Kazda.

„Je namieste prísna kontrola dodržiavania predpisov a vylúčenie všetkých obáv verejnosti. Sme pripravení viesť diskusiu aj s ministerstvom životného prostredia a dotknutými obcami,“ uzavrela členka Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Anna Zemanová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *