Kategórie
Tlačové správy

Diaľnica na Zemplín

Rozvoj Zemplína je bez diaľnice nereálny, tvrdia starostovia aj podnikatelia.

Na Zemplíne vzniklo občianske združenie Diaľnica na Zemplín. Jeho cieľom je intenzívnejšie presadzovať výstavbu diaľnice, ktorá povedie do najvýchodnejšieho kúta Slovenska. Združenie bude spájať starostov, primátorov, podnikateľov, odborníkov z oblasti dopravy, aktivistov a obyvateľov Zemplína, ktorým leží na srdci rozvoj tohto regiónu.

V piatok 2. októbra 2020 sa v Michalovciach uskutočnila ustanovujúca schôdza novovznikajúceho občianskeho združenia „Diaľnica na Zemplín“. Jeho činnosť je zameraná na osvetu a podporu aktivít smerujúcich k dobudovaniu diaľnice na územie Zemplína. Chýbajúca dopravná infraštruktúra spôsobuje tomuto ťažko skúšanému regiónu, ktorého okresy sú dlhodobo zaradené medzi najmenej rozvinuté, množstvo problémov. K tým najpálčivejším patrí nedostatok investorov a s tým súvisiaca vysoká nezamestnanosť a nízka životná úroveň. Ako informoval riaditeľ firmy Kerex, Ing. Ján Kerekeš:

„Každé mesto alebo nejaká oblasť, a to na Slovensku alebo kdekoľvek v Európe kam prídu investori, zaznamenáva okamžitý rozvoj, a to v podobe prílevu ľudí, hlavne mladej inteligencie, rozvoja v oblasti výstavby škôl, hotelov, kultúry a športu. Toto všetko dáva prácu tisícom ľudí z daného regiónu. Nevyhnutnou podmienkou pre príchod investorov je jeho diaľničné prepojenie na celú Európu, na celé Slovensko. Teda výstavba diaľnice Košice – Michalovce je prvý krok, ktorý sa musí pre región Zemplína urobiť, aby sa zastavil jeho úpadok a zaistil rozvoj do budúcnosti.“

Prípravný výbor zvolil za predsedu občianskeho združenia „Diaľnica na Zemplín“ Petra Báthoryho. Ten sa v príhovore poďakoval za prejavenú dôveru a ako sa ďalej vyjadril:

„Každý Zemplínčan čaká na to, aby vznikol v tomto regióne fungujúci dopravný systém, kvalitná dopravná obslužnosť a prepojenie Košíc na ostatné regióny východného Slovenska. Nemôžeme riskovať, že v regióne Zemplína nebude najbližších 20 rokov postavený ani 1 km diaľnic a rýchlostných ciest. Už sa ďalej nechceme nečinne prizerať ako nám odchádzajú rodinní príslušníci za prácou na západ.“

Založenie občianskeho združenia Diaľnica na Zemplín uvítali aj poslanci, ktorí zastupujú záujmy obyvateľov Zemplína v NR SR naprieč celým politickým spektrom.

Jedna odpoveď na “Diaľnica na Zemplín”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *