Kategórie
Tlačové správy

J. Cigániková: Apelujem na solidárnosť medzi všetkými nemocnicami

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k listu predsedníčky Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janky Bittó Cigánikovej, ktorý adresovala všetkým nemocniciam na Slovensku.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Janka Bittó Cigániková zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) apeluje listom, ktorý adresuje všetkým nemocniciam na Slovensku, na solidárnosť a porozumenie medzi nimi.

„Vážení hrdinovia dnešných dní, chcem vás veľmi pekne poprosiť, aby ste k sebe v týchto časoch boli solidárni a vľúdni. Viem, že sú to šialene ťažké dni a že pri tom všetkom, keď sa ešte pozeráte ako korona pochováva aj vašich kolegov, človek ľahko skĺzne k hnevu, často aj k oprávnenému. Všetci spoločne čelíme bezprecedentnej situácii a nevídanému strachu verejnosti, možno aj vlastnému strachu. O to viac na vás apelujem, aby ste sa navzájom podporovali. Každý jeden z vás robí maximum, pričom všetci robíte viac, ako prikazujú zákony a nariadenia,“ uvádza v liste Janka Bittó Cigániková.

Podľa jej slov rozumie postoju tak menších ako aj veľkých nemocníc, ktoré nazerajú na situáciu so zvládaním náporu pacientov s koronavírusom vlastným pohľadom.

„Okrem rýchleho očkovania nám pomôže aj súdržnosť, vzájomná výpomoc a samozrejme jasné inštrukcie. Viem, že všetky tieto atribúty by mohli byť aj lepšie, tak na tom pracujme všetci spoločne. Som si istá, že to zvládneme najmä vďaka vám všetkým – v nemocniciach či ambulanciách, v štátnych či súkromných, veľkých či malých. Ak vy spojíte sily a vydržíte, zachránite ešte viac životov,“ dodáva predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo s tým, že ak majú nemocnice konštruktívne návrhy na zlepšenie, alebo potrebujú pomoc, môžu jej napísať na e-mail janka@ciganikova.sk.


P r e d s e d n í č k a
Výboru Národnej rady Slovenskej republiky
pre zdravotníctvo

Mgr. Janka Bittó Cigániková, MBA

Bratislava 6. januára 2021

Chcem sa veľmi pekne poďakovať vám všetkým zamestnancom nemocníc, štátnych aj súkromných, rovnako ako všetkým zdravotníkom aj nezdravotníkom v ostatnej prvej línii, za neuveriteľné nasadenie, najmä posledné mesiace. Za množstvo zachránených životov, za to že už dlhé roky zachraňujete a suplujete to, čo nefunguje vyššie. V tejto situácii to obzvlášť vidieť. Uvedomujem si, akí ste vyčerpaní. Komunikujem s terénom, preto viem, že situáciu vidíte niekedy zúfalo, až beznádejne, máte pocit, že vás nikto nepočúva, máte sto chutí sa na to celé vykašľať, najmä ak sa miesto vďaky dočkáte opovrhnutia.

Vidím príbehy rodín zdravotníkov, ktoré zostávajú izolované od svojich blízkych dlhé týždne len preto, že títo sa starajú o chorých v nemocniciach. Tieto osudy vidím vo všetkých nemocniciach štátnych, aj súkromných. S obdivom vnímam, ako zdravotníci nasadzujú svoje zdravie a niekedy aj životy v boji za tých, ktorí to často považujú za samozrejmosť. Je to hodné uznania, nie hanobenia. Prosím, nevzdávajte to.

Vážení hrdinovia dnešných dní, chcem vás veľmi pekne poprosiť, aby ste k sebe v týchto časoch boli solidárni a vľúdni. Viem, že sú to šialene ťažké dni a že pri tom všetkom, keď sa ešte pozeráte ako korona pochováva aj vašich kolegov, človek ľahko skĺzne k hnevu, často aj k oprávnenému.

Úlohou ministerstva je nastavovať jasné pravidlá tak, aby ste sa už vy navzájom nemuseli hádať a doťahovať. Viem, že sa to nie vždy darí, ale aj to je niekedy pochopiteľné. Je to nové pre všetkých a chyby nerobí len ten, čo nerobí nič. Neexistuje dôvod, aby na vás niekto útočil, alebo aby ste sa navzájom napádali. Naopak, držte prosím spolu, len tak to má význam. Pomáhajte si prosím.

Komunikujem s malými nemocnicami, ktorých zamestnanci majú strach. Nie sú zvyknutí tak často a veľa robiť v ochranných oblekoch, nemajú skúsenosti s tak ťažkými prípadmi alebo s pľúcnou ventiláciou, nie je tu často nikto, kto by mal čas ich poriadne zaškoliť a venovať sa im, pretože každý je dnes neskutočne vyťažený. Preto, ľudsky úplne pochopiteľne cítia obavy a niekedy sa možno snažia vyhnúť situácii, v ktorej o sebe pochybujú. Nie preto, že sú leniví, alebo neochotní. To preto, že nechcú ublížiť. O to väčšie uznanie patrí tým, ktorí napriek obávam reprofilizujú a prijímajú covid pacientov aj nad povinnosť určenú ministerstvom. Je vás väčšina. Ďakujem vám za to, ste skvelí.

Komunikujem, ale aj s „veľkými“ nemocnicami. Majú často pocit, že sú v tom sami, že im nikto nepomôže. Nemajú už kam pacientov odoslať, končia u nich najťažšie prípady a tak sa so smrťou stretávajú častejšie, ako kedykoľvek predtým. Pacienti sú všade, ešte aj na chodbách. Staré budovy nezvládajú technický nápor, zlyhávajú prístroje. Navyše práve v ich radoch dochádza bohužiaľ k prvým úmrtiam kolegov. Úplne pochopiteľne sa pýtajú, kto sa bude starať o špecializovaných pacientov s ne-covid diagnózami, keď ich nemocnica bude celá červená. Vnímajú, že len oni vedia poskytnúť určité druhy liečby, ktoré sa nikde inde neposkytujú a oprávnene a ľudsky pochopiteľne sa snažia, aby sa tieto oddelenia čo najviac vyhli nákaze. Volajú na pomoc menšie nemocnice, ambulantných lekárov. Nie preto, že by boli sebeckí, alebo príliš fajnoví, že by chceli to „zlo“ dopriať všetkým rovnako. To preto, že nechcú ublížiť, nechcú, aby ich pacienti zbytočne trpeli. O to väčšie uznanie patrí tým, ktorí napriek obávam denne robia viac ako by museli, ktorí s nekonečnou trpezlivosťou vysvetľujú iným kolegom a pacientom, ktorí sa snažia posielať návrhy na zlepšenia a nekonečne trpezlivo komunikovať svoje odporúčania a popritom sa ešte starať o chod nemocníc či oddelení. Vieme o vás, počujeme, vnímame. Ďakujem vám za to, ste skvelí.

Všetci spoločne čelíme bezprecedentnej situácii a nevídanému strachu verejnosti, možno aj vlastnému strachu. O to viac na vás apelujem, aby ste sa navzájom podporovali. Každý jeden z vás robí maximum čo vie, všetci robíte viac, ako prikazujú zákony a nariadenia, všetci do jedného.

Okrem rýchleho očkovania nám pomôže aj súdržnosť, vzájomná výpomoc a samozrejme jasné inštrukcie. Viem, že všetky tieto atribúty by mohli byť aj lepšie, tak na tom pracujme všetci spoločne. Som si istá, že to zvládneme najmä vďaka vám všetkým – v nemocniciach či ambulanciách, v štátnych či súkromných, veľkých či malých. Ak vy spojíte sily a vydržíte, zachránite ešte viac životov. Vďaka vám bude dcéra môcť znova objať svoju maminu, či babičku, vďaka vám bude môcť syn aj naďalej vzhliadať k sile svojho otca, vďaka vám sa neskončí spoločná cesta mnohých manželov či partnerov. Vaše nasadenie a obeta vracajú do životov ľudí šťastie a o to predsa ide. To je dôvod prečo ste išli robiť toto zázračné poslanie. Preto ešte raz prosím, nenechajte sa znechutiť, vydržte.

Ak máte konštruktívne návrhy na zlepšenie, alebo potrebujete pomoc a nedostáva sa vám odpovede, napíšte mi na janka@ciganikova.sk. Skúsim nájsť odpoveď.

Každý deň sa na vás všetkých pozerám s obdivom.
Ďakujem vám a som tu pre vás.

Mgr. Janka Bittó Cigániková, MBA
predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo
tímlíderka SaS pre zdravotníctvo
poslankyňa NR SR

www.ciganikova.sk
Facebook/Janka Bittó Cigániková – Fungujúce zdravotníctvo
Instagram/jankabittociganikova

Záleží nám na Slovensku. Ďakujeme za vašu priazeň.

Foto:

Janka Bittó Cigániková
Janka Bittó Cigániková.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *