Kategórie
Tlačové správy

Pozitívny petržalský rozpočet evokuje nádej k lepšej Petržalke

Na decembrovom petržalskom zastupiteľstve sme schválili pozitívny rozpočet plný zaujímavých rozvojových projektov a sme ako poslanecký klub Team Vallo veľmi radi, lebo viacero našich sľubov a priorít je v ňom zahrnutých. Určite sa tento rozpočet nekreoval ľahko z pohľadu toho, že zažívame celosvetovú koronakrízu. No práve odbornosť poslancov a konštruktívny pohľad starostu Jana Hrčku v tomto veľmi pomohol. A aj napriek pár skôr populistických návrhov od niektorých poslancov môžeme zhodnotiť rozpočet ako pozitívny a rozvojový.

Na utorkovom petržalskom zastupiteľstve sme schválili pozitívny rozpočet a teda budúci rok budeme hospodáriť s viac ako 51,4 milióna eur. Je to prvýkrát, kedy Petržalka hospodári s rozpočtom vyšším ako 50 miliónov.

„Rok 2020 bol z pohľadu života veľmi ťažký. Zažili sme náročný rok a nevieme aký rok nás čaká. Preto ma pozitívne prekvapilo, že máme naozaj dobre spracovaný a pozitívny návrh rozpočtu. Máme tam zaujímavé rozvojové plány, čo ma naozaj teší. Či už ide o naše poslanecké priority v oblasti rozširovania škôlok, opráv škôl, rekonštrukcie chodníkov, výstavby cyklotrás, zrekonštruovania a výstavby zariadenia pre seniorov na Osuského či prípravu projektov a súťaží na škôlky na Hrobákovej a Znievskej. Preto ďakujem poslankyniam a poslancom, že ste podporili naše priority a že sa naše priority stávajú postupne aj vašimi,“ uviedol Pavol Škápik predseda poslaneckého klubu Team Vallo.

Asi nikoho neprekvapí, že ako prvé spomenieme rozširovanie kapacít miest v materských škôlkach. Pre budúci rok sa plánujú rozširovania napr. na Bohrovej, Turnianskej, Lietavskej, Ševčenkovej či Pifflovej. Tiež sme v rámci plánov otvorili otázku kúpy priestorov pre škôlku na Slnečniciach a v tejto oblasti naozaj potrebujeme súčinnosť hlavne od developera, aby sa obojstranne výhodná kúpa aj uskutočnila. Celkovo sme aj napriek kríze si vybojovali rozšírenie o viac ako 250 miest v materských škôlkach.

V rámci investičných dlhoch, ktoré nám zanechali predchádzajúce generácie poslancov sa zameriavame na ich dobiehanie v oblasti rekonštrukcií škôl, detských ihrísk, športovej infraštruktúry či našich budov.

„Určite chceme, aby sme v rámci znižovania investičného dlhu a znižovania energetickej náročnosti začali s rekonštrukciami. Takéto zlepšenia v roku 2021 prejdú školy a škôlky na Turnianskej, Pankúchovej, Lachovej, či Gessayovej, miestna knižnica na Vavilovovej či sa zateplí Dom kultúry Zrkadlový háj,“ podotkol Pavol Škápik.

Osobitným a veľmi silno riešeným problémom v Petržalke aj na narastajúci podiel seniorov či detí v kočíkoch je určite kvalita chodníkov. V tomto sa zhodujeme aj s ostatnými poslancami, že ich opravy musia byť nielen rozsiahle, ale aj kvalitné. Tiež výstavby nových cyklotrás nám aj s narastajúcim počtom cyklistov v uliciach nemôžu trvať tak dlho ako doteraz.

„Financie na ich výstavbu v rozpočte schválené máme a máme aj silný prísľub od starostu, že sa pre rok 2021 stanú prioritou nielen klubu Team Vallo, ale jeho osobne, doplnil Pavol Škápik.

Týmto samozrejme nekončíme a v rámci rozpočtu sme sa zaviazali aj k viacerým revitalizáciam v oblasti verejného priestoru (napr. Šrobárovo námestie, ktorého ukončenie revitalizácie bude v budúcom roku), no aj výsadby stromov či doplnenia mobiliáru. Nejde len o prázdne sľuby, lebo v rozpočte sme schválili výsadbu stovky stromov či doplnenie alebo nahradenie desiatok lavičiek a košov.

„Osobitným projektom, ktorý ma potešil ako bývalého suseda trhoviska na Mlynarovičovej sú schválené prípravné kroky k jeho revitalizácii. Na trhovisko denne smerujú stovky Petržalčanov a preto jeho revitalizácia musí byť v súlade s trhovníkmi a aj jeho návštevníkmi,“ uviedol Pavol Škápik.

„A na záver by som len chcel uviesť, že držme si palce aby sa nám všetky projekty a plány aj naplnili a za rok si môžeme ukázať naozaj pekne a zaujímavé vylepšenia. Len prosíme pána starostu aj celé vedene mestskej časti naozaj dajte dôraz na to, aby sa projekty plnili. Máte v tomto našu dôveru, tak ju nesklamte. A nám Petržalčanom a Petržalčankám prajem krásne vianočné sviatky a lepší rok 2021 ako bol tento súčasný krízový“, doplnil na záver Pavol Škápik.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *