Kategórie
Tlačové správy

Návrh štátneho rozpočtu je prijateľný kompromis

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k návrhu štátneho rozpočtu.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje návrh štátneho rozpočtu za prijateľný kompromis, ktorý však so sebou nesie viaceré výzvy.

„Pri zákone roka očakávame odbornú a vecnú diskusiu a nie politizáciu a absurdnú snahu na seba upútať, tak ako to spravil dnes Robert Fico, ktorý sa snažil zastaviť rokovanie. Práve vďaka neefektívnemu hospodáreniu Smeru sme mali v koalícii neľahkú situáciu pripraviť rozpočet kvalitne a dobre. Pred nami však stoja viaceré výzvy, a to napríklad v súvislosti s očakávanými príjmami na úrovni takmer 40 miliárd eur a plánom minúť vo verejnej sfére budúci rok takmer polovicu ročného HDP. Prijímame tak rozpočet s deficitom 7 miliárd a ja dúfam, že na konci roka 2021 budeme končiť s verejným dlhom menším ako 60 miliárd eur,“ povedal predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet za SaS Marián Viskupič.

Podľa SaS je kľúčové, aby v prípade lepšieho výberu daní od občanov a firiem sme okamžite podporili ich aktivitu a spotrebu, prípadne aj znížili daňové zaťaženie.

„Pri každej príležitosti budeme presadzovať zjednodušenie, sprehľadnenie daňové a odvodového systému a postupné zníženie hlavne odvodového zaťaženia. Spolu s podporou flexibility pracovného trhu a s obmedzením prekážok zamestnávania ide o hlavné piliere nášho dlhodobého programu. Verím, že po nástupe lepších rokov sa vrátime k nižšej úrovni zadlženia a viac sa sústredíme na konsolidáciu verejných financií. Z toho dôvodu navrhujeme doplniť do zákona o rozpočtovej zodpovednosti daňovú brzdu, vďaka ktorej by sa konsolidácia nerobila cez zvyšovanie daňového a odvodového zaťaženia,“ doplnil Marián Viskupič.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *