Kategórie
Tlačové správy

Sme za transparentnú a čestnú hospodársku súťaž

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k novele zákona o verejnom obstarávaní.

Kategórie
Tlačové správy

Jednoznačne podporujeme sprísnenie opatrení

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k sprísneniu opatrení.

Kategórie
Humanizmus Osobné

Priateľstvo dáva zmysel

Vážení priatelia,

môžeme mať tisíce prianí, túžob a snov, ale len šťastie, zdravie, láska a priateľstvo dáva zmysel našim dňom.

Kategórie
Osobné

Metallica v podaní cimbálovky?

Metallica v podaní cimbálovky? Áno, je to možné! Cimbálová muzika Milana Broučka ju štúdiu Českého rozhlasu vyšvihla parádne – to musíte vidieť!

Kategórie
Tlačové správy

Vývoj vakcíny od Pfizeru

EÚ čaká na vakcínu proti covidu-19. Čo sa bude diať v našom tele po očkovaní? To všetko v štúdiu Českej televízie ukázal Daniel Stach.

Kategórie
Osobné

Skúste na obrázku nájsť zvieratko

Súkromná základná a materská škola, v ktorej prebieha vzdelávanie pod odbornou záštitou vydavateľstva Didaktis, uverejnila na svojom facebookovom účte 13. decembra 2020 obrázok s hubami.

Kategórie
Adam Roman Úvod

Ciele esejí od Adama Romana

Ciele tejto stránky

„Videl som, že múdrosť má takú výhodu pred bláznovstvom, akú výhodu má svetlo pred tmou.“ Kazateľ 2, 13

Ako profesionálny vedec sa celý život zaoberám pravdou. Viem veľmi dobre, aké je ťažké pravdu nájsť, overiť si ju, či dokonca dokázať. Preto k nej pristupujem s plnou vážnosťou a predtým než niečo vyslovím, dobre si uvážim, či to, čo sa chystám povedať, viem aj niečim podoprieť. Avšak v bežnom živote (ale občas aj medzi kolegami vedcami) sa stretávam s ľuďmi, ktorí „len tak“ vyhlasujú za pravdivé rôzne pochybné tvrdenia a vôbec sa nenamáhajú, aby ich pravdivosť akokoľvek potvrdili. Pokiaľ by išlo o tvrdenia bezvýznamné, banálne, či triviálne, nemusel by som sa nad tým pozastavovať. Lenže v ostatnom čase sa začínajú „hlásať“ hlboké pravdy o celom Vesmíre, o pôvode živého sveta, o budúcom osude celého ľudstva, a ich autori sa nijak netrápia tým, aby také závažné tvrdenia dokázali, či aspoň ako-tak zdôvodnili. Skôr naopak, div že oni sami nežiadajú tých druhých, aby im tieto fantázie vyvracali – lebo pre nich sú samozrejmé, oni im dokonca až veria.

Kategórie
Humanizmus

Vianočné želanie

Veselé Vianoce

Vážené spoluobčianky, vážení spoluobčania,

zatiaľ, čo sa väčšina z nás pripravuje na Vianoce, naše nemocnice sa, žiaľ, pripravujú najmä na zvýšený počet pacientov s covidom.

Kategórie
Osobné

Svätená dezinfekcia

Tapír, magazín humoru a satiry, uverejnil 22. decembra 2020 vtipný obrázok, ktorého autorom je Richard Pilgr.

Kategórie
Adam Roman Morálka (Adam Roman)

Veľká noc

A je tu opäť Veľká noc, najväčší sviatok kresťanov celého sveta. Jej zmysel sa zvykne vyjadrovať známym citátom: „Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život“ (Jn 3, 16). Táto veta je potvrdená ešte viackrát, napríklad aj takto: „[Boh] poslal svojho Syna ako zmiernu obetu za naše hriechy“ (1Jn 4, 10). A práve vnútorný zmysel udalosti, ktorá je predmetom tohto sviatku, je pre mňa najväčším mystériom kresťanstva, ktoré mi ešte nikto uspokojivo nevysvetlil. Píšem nasledujúce riadky v nádeji, že sa niekto ozve a na položené otázky mi konečne dá rozumnú odpoveď.