Kategórie
Humanizmus Tlačové správy

Daruj krv a zachráň život

Nemocnice na Slovensku majú od vypuknutia epidémie nedostatok krvi, pretože poklesol počet darcov krvi. Chceme vás preto požiadať, aby ste darovali krv, bez ktorej sa veľká časť výkonov pri operáciách a transplantáciách nedá realizovať.

Vítaní sú aktívni darcovia, ale aj prvodarcovia. Odberové pracoviská Národnej transfúznej služby SR radi privítajú ľudí s akoukoľvek krvnou skupinou.

V týchto dňoch je hlavne nedostatok krvnej skupiny A a všetkých Rh negatívnych krvných skupín. Vítaní sú však darcovia s akoukoľvek krvnou skupinou.

Renáta Dundová, generálna riaditeľka Národnej transfúznej služby SR:

„Keď porovnávame na mesačnej báze počet odberov, ktoré sme vykonali na odberových pracoviskách NTS na území SR s objednávkami nemocničných zariadení, chýba nám približne 1 000 darcov. Potrebujeme ich, aby sme boli schopní v plnej miere uspokojiť požiadavky nemocničných zariadení a nekrátili im objednávky, čo by znamenalo ohrozenie liečby pre pacientov, ktorí potrebujú krv k svojej liečbe.“

Na všetkých pracoviskách transfúznej služby sú zavedené prísne hygienické podmienky a preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu. Povinné je prekrytie horných dýchacích ciest, dezinfekcia rúk, meranie telesnej teploty a vyplnenie Checklistu. Každý darca má možnosť telefonicky sa objednať na darovanie krvi na ktoromkoľvek pracovisku NTS SR, pričom pri objednaní získa všetky potrebné informácie.

Viac informácií nájdete na stránke Národnej transfúznej služby SR.

Ďakujeme!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *