Kategórie
Tlačové správy

Boj o „krajšiu Petržalku“ pokračuje

Petržalka – V rámci iniciatívy „Za krajšiu Petržalku“ sa spoločným úsilím pokúšame urobiť z Petržalky krajšie miesto pre život. Aj tento víkend sme pokračovali v skrášľovaní okolia nielen zberom odpadkov (Nobelovo nám.), ale aj revitalizáciou lavičiek (Gessayova) či reflexných stĺpikov (Mlynarovičova).

Krásne slnečné počasie nás nenechalo doma a preto sme aj tento víkend pokračovali v skrášľovaní okolia – nielen zberom odpadkov na území Petržalky, ale tentoraz aj inými aktivitami.

V sobotu sa iniciatíva „Za krajšiu Petržalku“ v spolupráci s Progresívnou Petržalkou pustili do revitalizácie reflexných stĺpikov pri Chorvátskom ramene (na Mlynarovičovej ulici). Tieto zabraňujú motorovým vozidlám vstup do rekreačnej zóny, kde stovky či tisíce Petržalčanov trávia svoj voľný čas.

Ako uviedol Peter Koupil, predseda petržalskej bunky hnutia Progresívne Slovensko, „je veľkou škodou, že zanedbané prvky vo verejnom priestore sú v stave, ktoré už po rokoch nespĺňajú účel svojho využitia“.

Aj to bol jeden z dôvodov prečo petržalské iniciatívy spojili sily a pustili sa do revitalizácie stabilných prvkov vo verejných priestoroch. V rámci tejto zmeny sa zvýšila životnosť predmetných stĺpikov, no aj bezpečnosť ľudí a cyklistov pohybujúcich sa týmito priestormi.

V rámci ďalších aktivít sa Jakub Kuruc a Pavol Škápik z iniciatívy „Za krajšiu Petržalku“ pustili tiež do potrebnej revitalizácie mobiliáru. Presnejšie lavičiek pri MŠ Gessayova 31, kde spoločne so zástupcom združenia „Nádej pre Vás“ vrátili život/farbu lavičkám. Aj na základe tohto zásahu – ošetrenia prežijú tieto lavičky tohtoročnú zimu a na jar či leto poslúžia oddychu okoloidúcim.

Lavičky a bezpečnostné signalizačné stĺpiky dostali nový náter, ktorý chýbal prvkom roky – možno až desaťročie.

„Je dôležité ukázať, že verejné priestory sú stredobodom záujmu Petržalčanov, ktorým na svojom okolí záleží,“ uviedol spoluzakladateľ iniciatívy Za krajšiu Petržalku – Jakub Kuruc.

Ten zároveň upozorňuje, že je dôležité robiť spätnú kontrolu na miestach, ktoré neboli zvyknuté na upratovanie a spravovanie do stavov, za ktoré sa Petržalčania nemusia hanbiť.

Pavol Škápik (z iniciatívy Za krajšiu Petržalku) pre zmenu uvádza, že práve takýmito aktivitami môžeme inšpirovať verejnosť k väčšiemu záujmu o stav svojho okolia.

„Verím, že iba spoločným záujmom môžeme dokázať, že nám na našom okolí záleží a zároveň, že vieme byť príkladom k potrebnej zodpovednosti. Tak ako sú tomu ľudia z rôznych združení a iniciatív, ktoré už v Petržalke pôsobia.“

V nedeľu sme tiež nelenili a opätovne sme sa vrátili na Nobelovo námestie pozbierať odpadky a upratať okolie. Päť ľudí – slnečné novembrové počasie – niekoľko vriec odpadkov, aj to bol výsledok tohto víkendu. Nie, neporiadok nespôsobuje nedostatok košov či nezáujem mestskej časti, neporiadok spôsobujú ľudia – a len našou zmenou prídeme k tomu, že si naše okolie – našu prírodu budeme vážiť a starať sa o ňu.

Za krajšiu Petržalku


Sme skupinka Petržalčanov, ktorých nebaví iba niečo kritizovať, ale radi sa zapájame do riešenia lokálnych problémov, kde si primárne stačí iba vyhrnúť rukávy.

Niektorí z nás sa do vecí verejných zapájajú dlhšie, pár rokov, niektorí kratšie. To však nemení nič na tom, že chceme, aby sa nám v bratislavskej Petržalke žilo čo najlepšie. Nechceme sa prizerať, ale aj konať, pretože niekedy stačí urobiť pre svoje okolie málo.

Iniciatívu sme sa rozhodli založiť v septembri 2020.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *