Kategórie
Humanizmus Tlačové správy

17. november – ONLINE zhromaždenie

17. november je jedným z najdôležitejších míľnikov našich dejín, stal sa symbolom boja za slobodnú a demokratickú spoločnosť. Pred 31 rokmi sa občania Československa spoločne postavili totalitnému režimu a svojou odhodlanosťou, solidaritou a s holými rukami pre nás vybojovali slobodu. Demokracia ale nie je stála, ani samozrejmá; treba ju chrániť aj dnes.

Rok 2020 je pre nás všetkých výnimočne náročný. Rozumieme, že v tejto neľahkej situácii sú mnohí z nás frustrovaní a nahnevaní, bojíme sa o živobytie, vlastnú budúcnosť, deti aj zdravie. Ťažká doba ale nikdy nemôže znamenať zahodenie hodnôt a spájanie sa s extrémistami.

Nie je jedno, s kým človek pochoduje, s kým stojí bok po boku na protestoch, či kto zhromaždenia organizuje. Účasť na proteste organizovanom extrémistami a politikmi s pochybnou minulosťou je zároveň aj ich vedomou či nevedomou podporou. Nežná revolúcia bola o sile občanov, a nie vybraných politikov, nežná revolúcia bola o spolupatričnosti, pravde a láske. Bola o rovnosti v rôznorodosti, o úcte v dialógu. Bola o viere v základné demokratické princípy.

Nepodporujme ľudí, ktorí sa každodenným šírením strachu, nenávisti a lží neustále snažia zneužívať situáciu, manipulovať občanov a rozdeľovať našu spoločnosť. Nepodporujme ľudí, ktorí volajú po hrubosti a násilí.

V slobodnej spoločnosti máme vždy možnosť výberu. Preto si prosím vyberme si lásku, nie nenávisť. Vyberme si pravdu, nie lož. Buďme aktívni, buďme kritickí a nebojme sa povedať svoj názor. Nenechajme sa ale nikdy zneužiť ľuďmi, ktorým sú demokratické hodnoty cudzie.

17. 11. pozývame ľudí, aby si s nami pripomenuli výročie Nežnej revolúcie a pridali sa k nášmu online zhromaždeniu, ktoré začne symbolicky o 17.11 h a bude vysielané naživo na facebookovej stránke Za slušné Slovensko. Vystúpia osobnosti Novembra 1989, zástupcovia hercov, novinárov, vedcov a ďalších.

Zostaňte zdraví, tešíme sa na vás aj na diaľku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *