Horké čokolády majú povesť zdravšej maškrty vďaka vysokému obsahu antioxidačných látok, ktoré sa prirodzene nachádzajú v kakau. Spotrebiteľský časopis dTest otestoval 19 horkých čokolád z najnižšej cenovej hladiny s cieľom zistiť, aká je ich kvalita. Laboratórne skúšky odhalili obsah mliečnej bielkoviny i pri tých výrobkoch, ktoré ju na obale vôbec neuviedli.
„Testovali sme výrobky, pre ktoré sa v prieskume vyjadrila veľká časť respondentov. Aby sme porovnávali porovnateľné, venovali sme sa segmentu najlacnejších horkých čokolád do 40 českých korún (1,54 €) a hodnotili pri nich obsah kakaa, kvalitu tuku, senzorické vlastnosti i správnosť deklarovaných údajov na obale,“ hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodáva: „Nemilým prekvapením boli nálezy mliečnej bielkoviny vo všetkých testovaných výrobkoch v nezanedbateľnom množstve od 1,1 do viac než 2 gramov na kilogram – bez ohľadu na to, či o mlieku bola na obale zmienka, alebo nebola.“
V horkej čokoláde spotrebiteľ mlieko neočakáva. Výskyt mlieka nevadí len alergikom citlivým na mliečnu bielkovinu, ale tiež ľuďom, ktorí sa rozhodli vylúčiť živočíšne výrobky zo svojho jedálnička, t. j. vegánom. Časopis dTest preto uberal body tým čokoládam, ktoré nemali mliečnu zložku uvedenú medzi surovinami na obale (mlieko, maslo a pod.), prípadne mali len uvedené, že „môže obsahovať stopy mlieka“. Škoda, že neexistuje žiadny predpis, ktorý by oficiálne stanovil minimálne množstvo alergénu, od ktorého by sa už nepovažoval za stopu, ale za regulárnu zložku potraviny. Nedeklarované mlieko obsahovali napríklad čokolády Tesco Value Dark Chocolate, Penny/Choco'la Hořká čokoláda, Ritter Sport Dark Chocolate, Karina Zartbitter Schokolade, Orion Hořká, Coop/Dolcezza a Excellent Baron Delica Dore.
„Dobrou správou pre milovníkov čokolády je, že všetky testované vzorky splnili s rezervou legislatívne požiadavky na množstvo celkovej kakaovej sušiny. Najnižší podiel kakaovej sušiny bol o niečo viac ako 44 % pri čokoláde Figaro, väčšina testovaných sa však pohybovala okolo 50 %. Najkakaovejší bol víťaz testu, a to čokoláda Excellent Baron Delica Dore so 74,7 % kakaovej sušiny,“ komentuje zistenia Hana Hoffmannová.
Nevyhnutnou a drahou surovinou, ktorá robí čokoládu čokoládou, je kakaové maslo, toho musí byť v horkej čokoláde minimálne 18 %. I túto podmienku splnili všetky čokolády nad očakávanie dobre. Najmenej kakaového masla bolo opäť vo Figare (26,5 %), najviac ho obsahovali výrobky Alnatura (44,4 %), dmBio (43,7 %) a víťaz testu Excellent Baron (43 %).
Z pohľadu cukru existujú medzi horkými čokoládami pomerne výrazné rozdiely. V teste boli zastúpené ako čokolády so štvrtinovým podielom (dmBio, Alnatura), tak i viac než polovičným podielom (Figaro). Väčšina testovaných čokolád bola po chemickej i senzorickej stránke hodnotená dobre.
Aké sú základné odporúčania pre výber horkej čokolády? Pri nákupe venujte pozornosť informáciám na obale. Niektoré čokolády môžu obsahovať arašidovú múčku, viac než jeden emulgátor alebo pridaný rastlinný tuk. Býva nepísaným pravidlom, že čím viac celkovej kakaovej sušiny (prípadne kakaovej hmoty), tým vyššia je cena výrobku. Tiež väčšinou platí úmera, že čím je kakaa menej, tým viac obsahuje cukru. Väčší podiel kakaového masla spôsobuje, že sa čokoláda lepšie rozplýva na jazyku.
Prehľad testovaných čokolád a návod na ich výber nájdete v článku Test lacných horkých čokolád 2017. Kompletné výsledky testu prinieslo septembrové vydanie časopisu dTest.
Chcete sa vyjadriť? Využite diskusné fórum.
dTest, o.p.s.
– všeobecne prospešná spoločnosť
– poskytuje spotrebiteľom komplexný spotrebiteľský servis
– nezávislé testy výrobkov a služieb na českom a slovenskom trhu, spotrebiteľská poradňa, online databáza výsledkov testov a nebezpečných výrobkov a mnoho ďalšieho
– dTest je súčasťou medzinárodnej organizácie
International Consumer Research and Testing (ICRT) a európskej spotrebiteľskej organizácie
BEUC
Čerpané z:
www.dtest.sk