Po kliknutí na obrázok sa v novom okne zobrazí v lepšom rozlíšení o rozmeroch 690 × 460 bodov.
Téma: Drevo, naše prírodné bohatstvo
Dátum: 17. 10. 2017 o 9.00 h
Prednášajúca: Ing. Andrea Škulcová, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave
Miesto konania: Centrum vedecko-technických informácií SR, konferenčná miestnosť na 2. poschodí
Anotácia:
Témou prednášky bude drevo, ktoré patrí k obnoviteľným prírodným materiálom. Tak ako vieme s použitím starého stromu vysiať mladý stromček, vieme využiť potenciál dreva na výrobu rôznych materiálov či chemikálií. Výrobky bežnej spotreby vyrobené z dreva sú navyše často biodegradovateľné a teda šetrné k životnému prostrediu. Taktiež výroba chemikálií z dreva a nie z ropy pomáha k zachovaniu prírodného dedičstva aj pre ďalšie generácie.
O prednášajúcej:
Vo vedeckej cukrárni bude študentom prednášať Ing. Andrea Škulcová, ktorá vyštudovala program Prírodné a syntetické polyméry na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie. Diplomovú prácu písala na Oddelení dreva, celulózy a papiera. V súčasnosti participuje na vedecko-výskumných projektoch na FCHPT ako doktorandka, zúčastňuje sa na domácich aj zahraničných konferenciách pre študentov a mladých vedcov a zapája sa do akcií organizovaných pre základné a stredné školy. Jej výskum je zameraný na hlboko eutektické rozpúšťadlá, ich charakterizáciu a použitie pri spracovaní rastlinnej biomasy. Pozri: Doktorandka Andrea Škulcová skúma prírodné polyméry z rastlín.
Čo je Vedecká cukráreň?
Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí populárnou formou a jednoduchým spôsobom vedia študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Vo vedeckej cukrárni sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá približne 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).
Chcete sa vyjadriť? Využite diskusné fórum.
Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR)
Slovak Centre of Scientific and Technical Information
– je ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR národným informačným centrom pre vedu, techniku, inovácie a vzdelávanie
– jeho súčasťou je špecializovaná vedecká knižnica Slovenskej republiky
– koordinuje činnosť a zabezpečuje prevádzku interdisciplinárnych výskumno-vývojových centier a národných infraštruktúr pre výskum, vývoj, inovácie a vzdelávanie
Čerpané z:
www.cvtisr.sk