Spotrebiteľský časopis dTest poslal do laboratória 26 českých zástupcov tohto pivného štýlu, aby preveril ich kvalitu. Laboratórium overovalo, či neobsahujú plesne a pesticídy. I to, či sa v ich chuti a vôni neobjavujú nežiadúce nedostatky. Zo škodlivín nemusíme mať strach, ale pri ochutnávke sa zopár chybičiek našlo.
Pivný trh je v Česku veľmi rozmanitý, rovnako ako ponúka pivných štýlov.
„Voľba padla na české rodinné striebro – svetlý ležiak plzenského typu, pričom do testu sme zaradili výhradne tie predávané v sklenených fľašiach. Kritériom výberu boli tiež veľkosť výroby pivovaru a regionálne zastúpenie,“ hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Vybraná skupina 26 jedenástok a dvanástok putovala do laboratória, kde odborníci najprv zisťovali, ako sú na tom ležiaky s obsahom škodlivých látok. Konkrétne pesticídov a mykotoxínov, ktoré sú zdraviu škodlivé látky vznikajúce pri napadnutí surovín pre výrobu piva plesňami.
„V tomto smere máme dobré správy. Mykotoxíny sa v pivách nenašli buď vôbec, alebo len v relatívne nízkych koncentráciách. Laboratórium nedetekovalo ani v ostatnom čase často diskutovaný pesticíd glyfosát, ktorý je podozrivý z karcinogénnych účinkov. V Česku sa rozsiahle používa, predtým i nadužíval,“ konštatuje Hoffmannová.
V ďalšom bloku skúšok sa hodnotitelia zaujímali o kvalitu piva: zisťovali základné pivovarnícke parametre, teda množstvo extraktu pôvodnej mladiny a obsah alkoholu. Údaj o extrakte pôvodnej mladiny (EPM) je v podstate to isté, čo stupňovitosť piva. Ide o podiel látok extrahovaných zo sladu a chmeľa do mladiny – výrobného medzistupňa, pomocou ktorého kvasením vzniká pivo.
„Údaj o percentuálnom podiele EPM nie je povinný, preto ho na všetkých etiketách nenájdete. Vyhláška č. 248/2018 Sb., ktorá sa kvalitou piva zaoberá, hovorí, že pri ležiaku sa musí EPM pohybovať od 11 do 12,9 %. Množstvo extraktu ovplyvňuje plnosť chuti piva a pri vyššom obsahu EPM tiež môžu kvasnice vytvoriť viac alkoholu,“ vysvetľuje Hoffmannová.
A dodáva:
„Všetky ležiaky vyhláške vyhoveli. Namerané hodnoty sa pohybovali od 11,1 % (Platan 11) až po 12,5 % (Bernard světlý ležák). Dobrou správou je i to, že sme nenarazili na jediný prípad, kedy by sa údaj na etikete rozchádzal s realitou.“
V testovaných ležiakoch laboratórium nameralo od 4,4 % (Platan 11 a Plzeňský Prazdroj Pilsner Urquell) do 5,3 % alkoholu (Budweiser Budvar B:Original). Obsah alkoholu sa uvádza v objemových percentách, avšak odporúčania týkajúce sa spotreby alkoholu zvyčajne pracujú s jeho hmotnosťou. V priemere by ste mali v pollitri ležiaka počítať s 19,2 g alkoholu. Keby toto množstvo vypil priemerný 85 kg muž, odbúral by ho za dve a štvrť hodiny. U 60 kg ženy by to isté trvalo štyri hodiny. Podľa WHO by ale ženy nemali prijať viac než 16 g alkoholu denne.
Na záver pivá putovali pred panel odborníkov, ktorí ich ochutnali.
„Nepovieme vám, ktoré pivo vám bude najviac chutiť, to je veľmi individuálna vec. Komisiu odborníkov sme ale požiadali o posúdenie, ako veľmi sa chuť, vzhľad a vôňa testovaných pív približuje charakteristikám pivného štýlu svetlý ležiak českého typu,“ predostrela Hana Hoffmannová.
Za každým pivným štýlom totiž stojí špecifický spôsob výroby a špeciálne suroviny, ktoré dávajú štýlom jedinečný charakter. Náš svetlý ležiak sa varí od roku 1842. Okrem jačmenného sladu a žateckého chmeľa je pre neho typické tzv. spodné kvasenie. Od českého ležiaka sa očakáva výrazná horkosť, dobrá penivosť, plnosť a pivo by sa malo dobre a ľahko piť. Vo vôni ležiaka by sa mal prejavovať slad, možné sú i bylinné tóny či ľahká esterová a diacetylová vôňa. Chuť v sebe zahŕňa slad, horkosť a korenistú vôňu danú použitým chmeľom.
Najviac bodov v senzorickom hodnotení (92 %) nazbieral Staropramen Exportní ležák, o percentný bod menej potom získalo pivo Holba Šerák.
„Veľmi dobré senzorické hodnotenie s výsledkom medzi 80 a 90 % si odnieslo ešte päť vzorkov: Zubr Grand 11, Kozel 11, Plzeňský Prazdroj Pilsner Urquell, Žatec Premium a Březňák Ležák ze staré školy, ktorým sa rovnako vyhli výrazné nedostatky,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová.
S len dostatočným senzorickým hodnotením skončila iba jediná vzorka: Ježek 11 %. Odborníci to odôvodnili silne oxidovanou starou ovocnou chuťou a kyslosťou.
Prehľad testovaných pív nájdete na webe www.dtest.cz/pivo. Kompletné výsledky testu svetlých ležiakov prinieslo augustové vydanie časopisu dTest.
Foto:

Chcete sa vyjadriť? Využite diskusné fórum.
dTest
dTest, o.p.s. je najväčšou českou spotrebiteľskou organizáciou, ktorá v ČR pôsobí už od roku 1992. Je vydavateľom spotrebiteľského časopisu dTest, na ktorého stránkach sú publikované výsledky nezávislých a objektívnych testov výrobkov, varovania pred nebezpečnými a zdravotne nevyhovujúcimi výrobkami, informácie o spotrebiteľských právach a poradenstvo, ako tie práva účinne uplatňovať. dTest je súčasťou medzinárodnej organizácie
International Consumer Research and Testing (ICRT) a európskej spotrebiteľskej organizácie
BEUC.
Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 (ČR) – je v prevádzke každý pracovný deň od 9. do 17. hodiny a spotrebitelia na nej môžu konzultovať s právnymi poradcami časopisu dTest najrôznejšie spotrebiteľské problémy, a to za cenu bežnej tarify volania (sadzobníka poplatkov v ČR). Od spustenia v roku 2010 túto možnosť využili už desiatky tisícov spotrebiteľov a poradenská linka časopisu dTest sa tak stala prvou a najvyhľadávanejšou cestou k riešeniam problémov, s ktorými sa zákazníci na trhu stretávajú.
Čerpané z:
www.dtest.sk