www.humanisti.sk
Podporujeme
Spoločnosť PrometheusEthos – občianske združenie so zameraním na etiku, humanizmus a sekularizmusHumanisti Slovenska – občianske združenieZošity humanistovVladislav Marušic – ALTERNATÍVAAteisti Českej republiky Voľná myšlienka v ČeskuThe BrightsAdam Roman
Spolupracujeme
Kochlear.czÚnia nevidiacich a slabozrakých SlovenskaEurobabička Českej a Slovenskej republikyHoax.sk
Sčítanie ľudí bez náboženského vyznania
Atheist Census
Kultúrny program (Staré Mesto)
Bratislava-Staré Mesto
Adresa redakcie
e-mailová adresa redakcie
Internetový čas
Internet time: @380
Počítadlo


Spam poison

Kuracie prsia – hlavný problém salmonela

Rezne z kuracích pŕs sú najžiadanejším druhom kuracieho mäsa na grilovanie

Vďaka chudému mäsu a vysokému obsahu svalových bielkovín majú punc zdravého mäsa. Spotrebiteľský časopis dTest poslal do laboratória 11 vzoriek týchto mäsových výrobkov, aby preveril ich kvalitu a dodržanie legislatívnych požiadaviek. V troch výrobkoch odhalil dTest prítomnosť salmonely, v dvoch nadmerné množstvo vody.

Kuracie prsia

Po kliknutí na fotografiu sa v novom okne zobrazí v lepšom rozlíšení o rozmeroch 683 × 1 024 bodov.

Časopis dTest podrobil nezávislému testovaniu 11 chladených rezňov z kuracích pŕs balených v ochrannej atmosfére.

„Z každej šarže sme poslali do laboratória vždy desať balení. Pátrali sme po nežiaducich baktériách a stopách antibiotík. Ďalej nás zaujímalo, či rezne neobsahujú viac vody, než koľko dovoľuje vyhláška,“ hovorí Jan Maryška, redaktor časopisu dTest.

A dodáva:

„Nežiaduce mikróby sme zistili pri troch výrobkoch. Pri dvoch výrobkoch sme zistili vyšší obsah vody v pomere k bielkovinám. Kvôli týmto priestupkom sme podali podnet Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcii na prešetrenie.“

Aj keď sa v potravinárstve udržuje vysoký hygienický štandard, riziko, že sa v jedle objavia škodlivé baktérie, stále ostáva. Z kuracieho mäsa hrozí nákaza baktériami salmonely, Escherichia coli, listériami, stafylokokmi alebo kampylobaktermi. Pokiaľ sa po niekoľkých hodinách od konzumácie objavia u človeka hnačky, zvracanie či horúčky, stojí za nimi pravdepodobne jeden zo spomenutých mikróbov. Najlepšou a najlacnejšou prevenciou je dodržiavanie hygieny v kuchyni.

Pri mäse, ako pri všetkých prírodných výrobkov, platí, že každá šarža sa môže odlišovať. Navyše aj pri balení v rámci jednej šarže možno nájsť rozdielny počet baktérií. Predpisy preto napríklad v prípade salmonel vyžadujú vyšetrenie piatich balení, pričom všetky musia byť čisté. K nakazeniu salmonelózou môže človeku stačiť len 20 baktérií.

„V rezňoch Albert a Tesco sme salmonelu objavili v jednom balení z piatich. V prípade rezňov Vodňanské kuře však nevyhovovali až tri balíčky z piatich. Na prítomnosť salmonel sme narazili tiež v jednom balení rumunských rezňov značky Coco Rico,“ sumarizuje zistenia Jan Maryška.

Listérie v kuracom mäse dTest vôbec nenašiel. Kampylobaktery sa objavili iba v jednom prípade rezňov značky Karapetjan, navyše v malom množstve. Črevné bacily Escherichia coli boli prítomné v štyroch mäsových výrobkoch. Najviac ich v laboratóriu napočítali pri rezňoch značky Albert. Koagulazopozitívne stafylokoky objavil dTest v malom množstve pri troch značkách – Billa/Vocílka, Karapetjan a Coco Rico. V žiadnom z uvedených prípadov však neboli nálezy znepokojujúce.

Mnoho spotrebiteľov sa kuraciemu mäsu vyhýba, pretože veria, že kuracie mäso je plné antibiotík.

„Pomocou chemických a mikrobiologických testov sme preverili výskyt antibiotík zo skupiny sulfonamidov, tetracyklínov, beta-laktámov, chinolínov a makrolidov. Žiadna zo skúšok ani v jednom prípade prítomnosť antibiotík v kuracom mäse neodhalila,“ konštatuje Jan Maryška.

Počas tepelnej úpravy sa z mäsa uvoľňuje voda. Na to, aby nám z veľkého rezňa na panvici neostal malý utopený kúsok, dohliada obchodná norma. Podľa nej smie množstvo vody pri rezňoch z kuracích pŕs prevyšovať bielkoviny najviac 3,4-krát. Predpisom v tomto ohľade nevyhoveli značky Lidl/Řezníkova porce a Albert, pretože obsahovali 3,55-krát viac vody než bielkovín.

Prehľad testovaných kuracích rezňov nájdete na webe www.dtest.cz. Kompletné výsledky testu prinieslo júlové vydanie časopisu dTest.

Pod čiarou

Rady dTestu pre prevenciu nákaz z mäsa:

Na nákup mäsa choďte s termotaškou, cestu domov zbytočne nenaťahujte a doma mäso čo najskôr uložte do chladničky. Teplota v chladničke by nemala byť vyššia než 7 °C.

Mäso nechajte v mikroténovom vrecúšku, aby sa zamedzilo prípadnému odtečeniu voľnej tekutiny, ktorá by mohla kontaminovať plochy chladničky či mrazničky, a v nich umiestnené potraviny.

So surovým kuracím mäsom zaobchádzajte opatrne, dodržujte prísnu hygienu v kuchyni. Pri práci s mäsom sú najbezpečnejšie jednorázové papierové utierky a jednorázové chirurgické rukavice.

Na krájanie surového mäsa používajte dosku na mäso a nože, ktorými nebudete krájať iné druhy potravín. Všetky „mastné“ nástroje a pracovnú dosku stola čo najskôr po práci dôkladne umyte horúcou vodou a prostriedkom na riad. To isté platí aj pre ruky (napríklad použite antibakteriálne mydlo).

Salmonela zahynie, keď na ňu pôsobí teplota nad 70 stupňov po dobu najmenej desať minút. Tepelná úprava kuraťa musí byť taká, aby bolo mäso v celom rozsahu, tedy i pri kostiach, dôkladne prepečené či prevarené.

Foto:

Kuracie prsia (Albert)Kuracie prsia (Tesco)Kuracie prsia (Vodňanské kuře)

Chcete sa vyjadriť? Využite diskusné fórum.

dTestdTest, o.p.s.
– všeobecne prospešná spoločnosť
– poskytuje spotrebiteľom komplexný spotrebiteľský servis
– nezávislé testy výrobkov a služieb na českom a slovenskom trhu, spotrebiteľská poradňa, online databáza výsledkov testov a nebezpečných výrobkov a mnoho ďalšieho
– dTest je súčasťou medzinárodnej organizácie International Consumer Research and Testing (ICRT) a európskej spotrebiteľskej organizácie BEUC
Čerpané z: www.dtest.sk

Súvisiace články:
Morská alebo kamenná? Všetko jedno, či golier, či košeľa (05.10.2018)
Európska reforma autorského práva otvára cestu k obmedzeniu vzájomnej výmeny obsahu na internete (14.09.2018)
Plnotučné horčice obsahujú menej éčok než za socializmu (10.08.2018)
Mliečne rezy a tyčinky – cukor v maskáčoch (02.08.2018)
Menštruačné kalíšky – preč s obavou (29.07.2018)
Ako správne postupovať pri reklamácii zájazdu (20.07.2018)
Študenti z Gymnázia Vítkov zvíťazili v tvorbe spotrebiteľského časopisu o mobilnom trhu (09.06.2018)
Moderný test cyklistických prílb (01.06.2018)
Gothajské salámy – každý druhý v nezávislom teste prepadol (10.05.2018)
Ako bezpečne platiť na internete (17.04.2018)
Bylinkové čaje s príchuťou pesticídov a jedovatej buriny (19.02.2018)
Kupovaná kyslá kapusta má málo vitamínu C (06.02.2018)
Domáci test škodlivých látok v potravinách berte s rezervou (12.01.2018)
Ktoré nežiaduce látky prekvapia v instantnej káve? (06.01.2018)
České maslo je kvalitnejšie než to nemecké (22.11.2017)
Časopis dTest spúšťa kampaň Stop dvojakej kvalite (15.11.2017)
Je zemiakový šalát s majonézou bezpečný i po piatich dňoch? (07.11.2017)
Výber horkej čokolády môže byť pre alergika alebo vegána problém (25.09.2017)
Ako na reklamáciu knihy (29.08.2017)
Podomoví predajcovia bezpečnostných vložiek stále cielia na seniorov (12.08.2017)
Študentská súťaž Spotreba pre život pozná svojich víťazov (09.06.2017)
Ako sa brániť proti hluku od susedov? (29.04.2017)
Svetový deň spotrebiteľských práv – čo trápi českých spotrebiteľov? (14.03.2017)
Ako vybrať ten správny internetový obchod? (03.03.2017)
Citrónky sú si podobné vzhľadom, ale obsahom šťavy sa zásadne odlišujú (04.01.2017)
Príbehy k smiechu i plaču zo spotrebiteľskej poradne (01.01.2017)
Dobré detské vysoké stoličky nemusia byť práve najdrahšie (15.11.2016)
Cukrové sirupy nie sú nevyhnutne zdravšie než klasický kryštálový cukor (22.09.2016)
Aké nástrahy na nás číhajú v samoobsluhe (30.08.2016)
Na čo nezabudnúť pri reklamácii zájazdu (29.07.2016)
100% pomarančové džúsy potvrdili dobrú reputáciu, na cene nezáleží (13.07.2016)
Desaťtisícovú výhru za nákup len tak nedostanete (21.05.2016)
Balíčky kávy 2 v 1 a 3 v 1 – cukor, bielidlo a éčka (09.04.2016)
Knižný klub objednáva knihy za vás, ale vy platíte (05.04.2016)
Raňajkové cereálie – akoby ste raňajkovali tortu (11.03.2016)
Test letných pneumatík – na štítky sa nedá spoľahnúť (27.02.2016)
Čaká nás jednotná podoba vyúčtovania dodávok energií? (23.02.2016)
Konzervované sardinky – rozdiely predovšetkým v chuti (09.02.2016)
Kakao – väčšina výrobcov neuvádza povinné údaje na etikete (20.11.2015)
Šmejdi stále pripravujú seniorov o tisíce eur (13.11.2015)
Grilovacie klobásy – menej mäsa, než sľubujú (11.08.2015)
Na čo nezabudnúť pri preberaní bytu (07.08.2015)
Nákup mince z vás môže urobiť núteného zberateľa (05.08.2015)

dTest, 12. 07. 2018 | Prečítané: 273 | Rubrika: Veda a spoločnosť

Zbierka na ochranu humanistov
Pomôžte humanistom vo svete! Mnohí čelia prenasle­dovaniu, mučeniu a trestu smrti za svoje presvedčenie. Pozri: Nová zbierka na ochranu humanistov vo svete.
HELP US PROTECT HUMANISTS AT RISK
Anketa
Myslíte si, že predseda NR SR JUDr. Andrej Danko odtajní svoju rigoróznu prácu?


Celkom hlasovalo: 9
Etická výchova
Ako by mala vyzerať etická výchova — alternatíva nábo­ženskej výchovy pre deti bez vyznania? Aký je váš názor?
Nové vo fóre
 RE: Slobodomurári
15-10-18 * 21:45
 Re: Kapitalistická šľachta
15-10-18 * 18:07
 Re: Áno
15-10-18 * 17:49
Brajti
The Brights
Kniha
Sumeri
Dobré knihy
Kniha Zakázané ovocie – Etika humanizmuKniha Nemnožme sa!Thomas Paine – Vek rozumu
Podporte útulok pre zvieratká
Podporte útulok pre zvieratká v Humennom
Biela pastelka 2018
Biela pastelka 2018
Vytvorené v redakčnom systéme phpRS © Jiří Lukáš | RSS | Návrat hore